A jövő élelmiszeriparát a hagyományokat tisztelő, innovatív fiatalok formálják

Az élelmiszerbiztonság és a minőség a gazdaság és a társadalom szempontjából is kulcskérdés – hangzott el a MATE diplomaosztóján.

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet az Ön rendszere! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik a hagyományokat, és bátran élnek az új technológiák nyújtotta lehetőségekkel – jelentette ki Tállai András, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet diplomaátadó ünnepségén, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint. Tállai András hangsúlyozta, az élelmiszerbiztonság és az élelmiszer-minőség elsődlegesen az agráriumhoz tartozó területek, emellett kiemelt jelentőséggel bírnak a gazdaság működése, a környezetvédelem, valamint a társadalmi jólét szempontjából is. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a MATE végzősei több szektorban is jelentős szerepet tölthetnek be az élelmiszeriparban és a kapcsolódó területeken. Példaként a precíziós mezőgazdaságot, az agrotechnológiák fejlesztését említette – írták a közleményben.

Tállai András arról is beszélt, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének hallgatói évről évre aktív szerepet vállalnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tevékenységében. Idén 14 hallgató csatlakozott szakmai gyakorlatra a hivatalhoz, közülük nyolcan az intézetből érkeztek. Az államtitkár méltatta, hogy az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet az iparág egyik olyan vezető hazai tudásközpontja, ami az egész ellátási lánchoz kötődően oktatási és kutatási tevékenységet lát el. Ez az ország egyetlen olyan felsőoktatási képzőhelye, amelynek képzési rendszere átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét és önálló doktori programmal is rendelkezik – tette hozzá. Az élelmiszeripar szakember-utánpótlást biztosítva eddig több mint 11 ezren kapták meg diplomájukat az elmúlt 53 év alatt – írták a közleményben.

Ajánlott tartalom

Magyar kutatások az űrben: elindultak a DE növényei a Nemzetközi Űrállomáson

A Debreceni Egyetem kutatói két tudományos kísérlettel is jelen vannak a Nemzetközi Űrállomáson.