Klímacsúcs – Nem engednek be több civil szervezetet a Bella Centerbe

Nem engedik be a Föld Barátai (Friends of the Earth), az Avaaz, valamint az Éghajlati Akció Hálózat (Climate Action Network – CAN) környezetvédelmi civil szervezetek képviselőit a koppenhágai ENSZ klímatárgyalásoknak helyet adó Bella Centerbe.

A Föld Barátai ernyőszervezet magyar tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), amelynek éghajlatvédelmi csoportvezetője, Botár Alexa az MTI-nek elmondta: felháborító, hogy a több millió embert képviselő civileket kizárják a csúcsról.
Elmondta, hogy a Föld Barátainak összesen 96 képviselőjét annak ellenére sem engedték be szerda reggel a Bella Centerbe, hogy rendelkeztek a belépéshez kedd óta szükséges másodlagos kártyákkal.
Kedden és szerdán naponta 7000 civil lehet jelen a csúcson, így nincs magyarázat arra, hogy aki kedden bejutott, azt ma miért zárják ki – mondta Botár Alexa.
Hangsúlyozta: nem kaptak hivatalos magyarázatot arra, hogy miért nem léphetnek be a helyszínre, így addig várnak a Bella Centerben az utolsó beléptetőpont előtt, amíg nem rendeződik a helyzet. Elmondta, hogy a helyszínen délelőtt megjelent Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi felelőse, aki a túl kevés rendelkezésre álló másodlagos kártyára hivatkozott.
Az MTI értesülései szerint a szervezeteket azért zárták ki a Bella Centerből, mert kedden az épületben tüntettek az Európai Unió álláspontjuk szerint nem hatékony tárgyalási módszerei ellen.
Kedd óta egyébként is kevesebb civil mehet be az ENSZ klímatárgyalásoknak helyet adó koppenhágai Bella Centerbe, miután a szervezők – figyelembe véve a helyszín befogadóképességét – korlátozták a civil szervezetek beengedhető képviselőinek számát.
Az ENSZ utasításának megfelelően kedden és szerdán csak 7000 embert engednek be a civil (NGO) és kormányközi szervezetek (IGO) képviselői közül, míg csütörtökön ennek hetedét, a hivatalos pénteki zárónapon pedig mindössze 90 személyt.
A múlt hétfőn kezdődött konferenciára összesen a civilek körülbelül 20.000 képviselőjét akkreditálták.
A civilek számára megszigorított belépési szabályok szerint az NGO-knak és IGO-knak hétfőn külön, nem névre szóló belépőkártyát kellett kiváltaniuk, és csak ezzel, illetve az eddig is használt, az akkreditációnál kapott kártyával együttesen léphetnek be a helyszínre. A szervezetek maguk döntik el, hogy tagjaik között hogyan osztják el a korlátozott számban rendelkezésre álló kiegészítő belépőket.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.