Lehet, hogy itt lenne az ideje beruházni egy új felszerelésbe, hogy javíthass a sütési hatékonyságon.

Tippek az energiahatékony sütéshez 2.

Lehet, hogy itt lenne az ideje beruházni egy új felszerelésbe, hogy javíthass a sütési hatékonyságon.

6. Értékeld újra felszereléseidet

A fémserpenyő gyorsan felmelegszik, de ugyanakkor gyorsan el is veszti a hőt. Próbáld ki az üveg vagy kerámia edényt és rájössz, hogy mennyivel csökkentheted a sütési időt és a sütő hőmérsékletét. Érdemes egyszer kipróbálni, hogy egyidejűen használod a fémet és a kerámiát – a különbség nyilvánvaló lesz.

7. Süss egyidejűleg

Itt a józan eszedre kell hagyatkoznod. Nem azt tanácsoljuk, hogy egyszerre süss süteményeket csirkehússal. Van jó néhány olyan dolog, amelyet lehet egyszerre sütni. Ha már egyszer úgyis meleg a sütő, miért nem sütsz egymás után, ahelyett, hogy újra és újra fel kelljen melegítened a sütődet?

8. Duplázd a receptet

Én gyakran sütöm kétszer a receptet, hogy a maradékot eltehessem vacsorára vagy késői ebédre, miért ne lehessen ezt megtenni, ha a sütő már amúgy is ég? Anyám folyamatosan hat különböző házi sütit tart a fagyasztóban, és ha megkívánja, csak kivesz párat. Míg megvacsorázik, a sütik pont kiolvadnak és fogyaszthatóvá válnak.

9. Használj passzív hőt, ha lehet

Ha már használtam a sütőt vacsorakészítéskor, és meleg sütit szeretnék szervírozni, akkor kikapcsolom a sütőt, és beteszem a süteményt – így az a maradék hőtől kellemesen felmelegszik.

10. Felejtsd el a sütőt

Azoknak, akik egy kicsit is kalandvágyók, megpróbálkozhatnak napenergiával sütni, vagy esetleg agyagkemencében.

Ajánlott tartalom

Őshonos virágokkal a beporzókért

Ha sokféle őshonos vadvirág magjait tartalmazó keverékkel vetjük be a termőföldek szegélyét, akkor nagyban segíthetjük a beporzó rovarok túlélését és boldogulását – derül ki a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpontban működő Lendület Ökoszisztéma Szolgálatás Kutatócsoport és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet (MATE VTI) munkatársainak most publikált eredményeiből. Ezzel nemcsak a természetes biodiverzitást őrizhetjük meg, de a rovarbeporzástól függő tápláléknövényeink fennmaradását is elősegíthetjük.