Az Élő Energia 2009/2010 konferencia -sorozat hatodik állomásán ismét zsúfolásig megtelt a konferenciaterem a zuglói Amadeus Hotelben.

Megújuló energiaforrások alkalmazása az önkormányzatok életében 6.

Az Élő Energia 2009/2010 konferencia -sorozat hatodik állomásán ismét zsúfolásig megtelt a konferenciaterem a zuglói Amadeus Hotelben.

Kovács Balázs a Fővárosi Közgyűlés képviselője megnyitóbeszéde után Prof. Dr. Göőz Lajos Nyíregyházi Főiskola tanára lépett a pódiumra. Előadásában a földhő hasznosításának Magyarországi lehetőségeit mutatta be egy konkrét példán keresztül. Hangsúlyozta, hogy egyszerű és gazdaságos megoldásokat kell keresnünk, és ki kell használnunk a hazai kedvező geotermikus és geotermális adottságainkat.
Puskás Péter, Budapest III. kerületének alpolgármestere, az úgynevezett „Faluház Projekt” megvalósítását ismertette, amelynek során – az önkormányzat részvételével – az iparosított technológiával épített „panelházak” energia-megtakarítás lehetőségeit ismerhették meg a résztvevők.

Hetesi Zsolt az ELTE TTK óraadó tanára, fizikus, a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport vezető kutatója, előadásában a hazai megújuló energiapotenciál számított értékeit és ezek hasznosítási lehetőségeit mutatta be. Kitért arra, hogy az energiatermelés új útja a kevesebb szállítással érkező, helyben található energiaforrás, mely kisebb erőművi rendszerekben használódik el és helyben ad áramot valamint hőt.
Szikszai Attila a Prímagáz Zrt kereskedelemfejlesztési főmunkatársa bemutatta, hogy mennyire összetett a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének kérdésköre, a megújulók kiaknázási lehetőségének egyes gyakorlati kérdéseit is elemezte.

Tímár Lajos geotermikus energetikai szakértő, a Vidékfejlesztési Szaktanácsadók Országos Szövetsége Dél-dunántúli Régiójának elnöke, energiaköltség csökkentő beruházások finanszírozásáról, a megtérülés számításáról, illetve Környezetvédelmi Operatív Program pályázati lehetőségeiről tartott előadást.
Olgyay Szabó Attila a KPE gazdasági tanácsadója, kitért az önkormányzatok által generált beruházások fontosságára, különös tekintettel a szociális létesítményeknek az átalakítására valamint az önellátó rendszerek kiépítésére.
Kékesi Márton a KPE elnökségi tagja Az energiaellátás biztonsága című előadásában az energiaellátás kül-, és biztonságpolitikai vonatkozásait vizsgálta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a diverzifikáció, a megújuló energiaforrások alkalmazása a továbbiakban már nem elsősorban energiaügyi, hanem kül-, és biztonságpolitikai probléma. Rövid összefoglalót adott a a Nabucco illetve a Déli áramlat gázvezeték építés pillanatnyi helyzetéről.

Takács István terület és településfejlesztési doktorandusz, a KPE vidékfejlesztési tanácsadója, elmondta, hogy el kell készíteni a települési, a megyei és a régiós energiagazdálkodási koncepciókat, továbbá, hogy a kis és középvállalkozásokat kell támogatásokkal, adómentességgel erősíteni, hogy versenytársaik lehessenek a külföldi vállalkozásoknak.
Az előadások után Dr. Papcsák Ferenc a Fővárosi Közgyűlés képviselője összegezte az elhangzottakat záróbeszédében.

A résztvevők, polgármesterek, önkormányzatok képviselői és szakemberek érdeklődve hallgatták az előadásokat. A konferencia végén többen elismerésüket fejezték ki az előadóknak és a szervezőknek, méltatták a magas színvonalú előadásokat és a rendezvény-sorozatot támogató cégeket, hogy segítik az Alapítvány munkáját. Az MVM Paksi Atomerőmű, a rendezvénysorozat főtámogatója, már kezdettől a konferencia-sorozat mellé állt, a Prímagáz, az Unicredit Leasing,a Brikettáló.hu és a Jbus Kft szintén több konferencia létrejöttét segítette elő.
A sorozat folytatódik, január 22-én a Gellért Hotelben lesz országos, zártkörű rendezvény, amelyet újabb megyei állomások követnek, amiken ismét minden érdeklődő ingyenesen vehet részt.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.