Óriási zöld homlokzat az irodaházon

Ideje előhozni a régi, Frank Lloyd Wright mondást: „Az orvos el tudja temetni a hibáit, de egy építész csak azt tudja tanácsolni ügyfeleinek, hogy ültessenek szőlőt.”

A Washington Post állítása szerint pontosan ez az, ami az Edith Green-Wendell Wyatt Szövetségi Épülettel történik az oregoni Portland-ben. „Még nem kapott nagy tisztelet a városban. Bart King, egy, a város építészetéről szóló útikönyv szerzője azt mondta, szerinte egyszerűen csúnya és unalmas, ezért a könyve nem is tartalmazza azt.”

Szóval Don Eggleston, a SERA építészek egyik tagja szőlőültetvényt telepít. Eggleston elkészíti a sokemeletes változatát az Eduoard Francois által bevezetett zöld homlokzati technikának.
A Planet Green-en láttuk, hogy a szőlőültetvények és fák kifinomult klímakontrolláló berendezési eszközök, nyáron blokkolják a napsütést, télen pedig lehetővé teszik a Napnak, hogy áthatoljon. Így fognak működni ebben az esetben:

„A zöld fal koncepció hasonlít ahhoz, amikor valaki lombhullató fát, vagy szőlőlugassal fedi be a házának nyugati falát: nyáron a levelek árnyékot biztosítanak, télen a csupasz ágak és szárak fényt engednek oda.”

Egyéb új funkciók közé tartoznak a napenergia-tömbök, az intelligens világítási rendszer és egy hatalmas kalap a tetején, hogy hűvösen tartsa az épületet.
A feszengéssel ellentétben a PNC élő fal, a zöld homlokzatok meglehetősen low-tech, csak vízre van szüksége. Néhány ember szerint kihívás lesz életben tartani, de ez valóban csak egy rakás virágtartó. Gyanítjuk, hogy működőképes.

Ajánlott tartalom

Szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások kezdődnek Borsodban

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).