Úgy pusztulnak az esőerdők, akárcsak a gyufamezők (+videó)

Míg az Amazonas esőerdeinek pusztulása csökken, a világ más esőerdői vészesen fogynak.

A számadatok elég riasztóak, mint a tény, hogy az Amazonas 17 százalékát már megtizedelték, továbbá az indonéz erdőket 74 millió hektárnyi területen teljesen megsemmisítették. Hogy még érthetőbb legyen, minden második másodpercben elpusztul egy focipálya területnyi erdő. A tényt egy érdekes animációval támasztották alá:

A videót a svájci Greenpeace készítette, és azt mutatja be, hogy milyen gyorsan veszíti el Földünk az esőerdőit – mint a legrégebbit Indonéziában, vagy a legnagyobbat, az Amazonas környékén. Nem árt megfeledkezni arról, hogy ilyenkor nem csak az erdőterületek vesznek el, hanem fontos ökoszisztémák is – számos fajt fenyeget pusztulás, mivel ezek sehol máshol nem lelhetők fel a Földön.

Például, a Greenpeace szerint a szumátrai orángutánok száma 1991 óta 91 százalékkal csökkent. Hasonló sors vár számos más fajra is, ha az erdőirtás mértéke nem csökken drámai módon.
A legtöbb esetben a mezőgazdasági fejlesztés és a fakitermelés a legnagyobb oka az erdőirtásoknak. Politikai intézkedéseknek kell történniük ahhoz, hogy ezt megfékezzék. Ennek ellenére folytatódik a pusztítás.
Jó volna, bizonyos környezetvédelmi döntések meghozatala előtt megnézni ezt a videót, és ugyanennyire nem ártana azt is szem előtt tartani, hogy sokkal több forog kockán, mint egy gyufaszálakból készült focipálya.

Ajánlott tartalom

A használt mobiltelefonokból értékes anyagok nyerhetők ki

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az Elő a telóval elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban - mondta Áder János volt köztársasági elnök az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában, pénteken.