Főzzön átlagos hőmérsékleten.
Ha három tál étele van, amelyeket egymástól kissé eltérő hőmérsékleten (például 150°, 175° és 200°-on) kíván megsütni a sütőben, az átlagos hőmérséklet (a példában 175°) kiválasztásával süsse meg egyszerre a három tál ételt.
Használjon az égők nagyságának megfelelő fazekakat és lábasokat.
Az égő nagyságának megfelelő edény az energia nagyobb részét hasznosítja, s ezáltal csökkenti az elveszett hőmennyiséget.
Tartsa tisztán a sütőt és az égőket.
A tiszta sütő jobban hasznosítja az energiát.
A sütőt a sütéstől még forrón maradt állapotában tisztítsa meg.
Ha a sütőben öntisztító program is van, indítsa el rögtön a sütés után, hogy a hő egy részét újra fel tudja használni.
Szükség esetén használja a grill funkciót.
A grill funkció kevesebb energiát használ, és előmelegítésre sincs szükség.
Ne melegítse előre a sütőt, ha nem feltétlenül szükséges
Ha az étel egy óránál hosszabb sütési időt igényel, nincs szükség a sütő előmelegítésére. Használjon a lehető legkevesebb folyadékot. A zöldségek és a burgonya megsütésénél például egy liter víznek mindössze az 1/8-ára van szükség.
Ne kukkantson be a sütőbe
Minden alkalommal, amikor egy kis ellenőrzésre kinyitja a sütő ajtaját, a sütő hőmérséklete 20°-40°-kal csökken. Használjon programozott órát, ha a sütő ajtaján nincs ablak.
Váltson át indukciós főzőlapra
Sokkal energiatakarékosabb, mint a főzéshez használt egyéb hőforrás, mivel az energiát közvetlenül közvetíti az edényhez anélkül, hogy először fel kellene melegítenie az égőt.