Élőhelyvédelmi program a bánáti bazsarózsáért

Élőhelyvédelmi programot indított a Kelet-Mecsek őshonos állatai és növényei, köztük a fokozottan védett bánáti bazsarózsa megőrzésére a Mecseki Erdészeti Zrt. a közelmúltban.

Ripszám István, a cég pécsváradi erdészetének vezetője hétfőn Pécsett sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a 2012-ig tartó programra 82 millió forintot költenek európai uniós forrásból.
A pénzből félezer hektáron folytatnak olyan, a természetet védő erdőgazdálkodást, amelynek keretében ritkítják a nem őshonos fafajtákat, kivágják a fényigényes bánáti bazsarózsák fejlődését akadályozó bokrokat, és biztosítják az erdők közé ékelődő gyepterületek fenntartását.

Utalt rá, hogy a világon található bánáti bazsarózsák 96 százaléka a Kelet-Mecsekben él, a növény eszmei értéke 250 ezer forint szálanként. A programtól a növénypopuláció gyarapodását várják.
A bánáti bazsarózsa főként a Civilek a Zengőért Mozgalomnak köszönhetően várt széles körben ismertté. A zöldszervezet ugyanis e növény élőhelyének védelmére hivatkozva tiltakozott a Zengőre tervezett katonai lokátorállomás telepítése ellen, és támogatóival együtt elérte, hogy a radar ott ne épülhessen meg.

Ajánlott tartalom

A használt mobiltelefonokból értékes anyagok nyerhetők ki

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az Elő a telóval elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban - mondta Áder János volt köztársasági elnök az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában, pénteken.