Eddig 82 magyar település nevezett a Napkorona Bajnokságra

A 23 lakosú Dötktől Miskolcig eddig 82 magyar település nevezett a Napkorona Bajnokságra, a napenergiát legszélesebb körben használó magyar települések versenyére – tájékoztatta a szervező Energia Klub az MTI-t kedden.

A Megújuló Erőforrások Európai Ligájának magyar változata, a Napkorona Bajnokság tavaly indult útnak. A versenyben Miskolc, Orosháza és több budapesti kerület mellett olyan apróbb falvak is indultak, mint Nagypáli vagy Dötk.
Az első év a tapasztalatszerzésről szólt – foglalta össze az eddigi eredményeket Tóth Nelli szervező, az Energia Klub projektvezetője. Mint mondja, a városok három kategóriában – 5 ezer fő alatti, 50 ezer fő alatti, valamint 50 ezer fő fölötti méretben – versengenek, ennek ellenére minden eredményt lakosságszámra vetítenek. A hőt termelő napkollektorok, valamint az áramot fejlesztő napelemek pontos számbavételi módját a közeljövőben véglegesítik – magyarázta a szervező.

A versenyben induló települések napenergiát hasznosító intézményei között szociális otthonok, kórházak és tüdőszanatóriumok éppen úgy megtalálhatók, mint erdei iskolák, idősotthonok, hotelek, társasházak vagy szabadidőparkok – olvasható a szervezet közleményében.
Az Energia Klub szerint bár hazánk rendkívül kedvező napos adottságai egyelőre messze nincsenek megfelelő módon kiaknázva, országszerte egyre több intézmény és magánlakás profitál a nap energiájából. A szervezet szándékai szerint ezt a kedvező tendenciát erősíthetik a verseny által bemutatott pozitív, követhető példák.
Mint Tóth Nelli elmondta, a verseny ötlete egy német újságírótól, Andreas Wagnerről származik, aki hazájában tíz éve indította útjára a projektet SolarBundesliga néven. Wagner szerint ma Németországban nem indulhat úgy egy komoly jelölt a polgármesteri címért, hogy ne lenne otthonán napelem vagy napkollektor.

Később más európai országok hasonló kezdeményezései is csatlakoztak a német versenyhez, mígnem tavaly sor került az első nemzetközi megmérettetésre is. Az idei fordulóban már többek között olasz, francia, lengyel, bolgár és német települések is indulnak.
Az ünnepélyes európai díjátadó a franciaországi Dunkerque-ben, a Fenntartható Városok Konferenciáján lesz, míg a magyar díjazottak a május 27-i budapesti Renexpón, az egyik legnagyobb regionális megújulós szakkiállításon és konferencián vehetik át a Napkorona Díjat. Mint Tóth Nelli elmondta, a szponzori tárgyalások folyamatban vannak, így reméli, hogy a díj nem csak jelképes lesz.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.