Az okosruhák forradalma?

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói megalkották az energiageneráló nanorostokat, amelyeket különböző anyagokba és ruhákba lehetne varrni – így az általunk viselt ruhák megújuló villamos energiát tudnának generálni.

Az így létrejött árammal hordozható kütyüjeinket láthatnánk el. Ezek a nanoméretű generátorok piezoelektromos tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a normál testmozgás elektromos árammá legyen alakítható.

A technológia végül hordható okosruhákhoz vezethet, amely képes lenne testmozgással tölteni a különböző kézi eszközöket. Mivel ezek a szálak szerves polivinilidén fluoridból készülnek, rugalmasak és a gyártást is megkönnyítik.

Miután átmérőjük kisebb, mint 500 nanométer, ezek a szálak akár 5-30 mV-os energiát is generálhatnak. Ezen túlmenően a kutatók jelentése szerint nem volt érzékelhető romlás, miután 100 percig nyújtották és tréningezték 0,5 Hertzen a nanoszálakat. A vizsgálatok közben a kutatók kimutatták, hogy az energiaátalakítás hatékonysága igen magas, 21,8 százalékos, míg az anyag átlagos osztályozása mintegy 12,5 százalék.

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.