Az ázsiai piac meghódítására készül új üzemanyag prototípusával a TVEL

A TVEL az Egyesült Államok és Európa mellett az ázsiai piacokon is népszerűsíteni kívánja a nyugati típusú atomerőművek számára kifejlesztett új nukleáris üzemanyag prototípusát, a kvadrat üzemanyag-kazettát.

Vaszilij Konsztantyinov, a vállalat alelnöke Kínát és Indiát említette a cég legígéretesebb potenciális piacaiként. A vállalat a lehető legnagyobb számú üzemeltetőt kívánja bevonni az új üzemanyag-kazetta engedélyeztetésébe.

Vaszilij Konsztantyinov meggyőződése, hogy a kvadrat üzemanyag-kazetta gyártása más gyártókkal együttműködésben hamarosan elérheti azt a kereskedelmi mennyiséget, amely lehetővé teszi a nyugati típusú atomerőművek üzemeltetői számára az üzemanyag-beszerzési forrásaik diverzifikálását.

Az alelnök szerint javaslatunk, miszerint az új terméket egyidejűleg az ázsiai piacon is engedélyeztetni kellene, óriási érdeklődést keltett. „Az európai piac hagyományosan fontos szerepet tölt be a szerződések teljesítése és az új projektek megvalósítása terén. Nagy erőfeszítéseket tettünk annak érdekében is, hogy betörjünk az amerikai piacra” – mondta Konsztantyinov.

Ajánlott tartalom

A gyakorlatban is jól teljesít az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer

„Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében létrejövő hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedése újabb lendületet adhat a hazai energiahatékonysági piac fejlődésének” – emelte ki Juhász Edit elnök a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mellett Működő Állandó Választottbíróság (MKIK VB) által szervezett közös konferencián, 2024. április 23-án, Budapesten.