A Levegő Munkacsoport a permetmentesség érdekében akciózik

A Levegő Munkacsoport a növényvédő szerek felhasználásának csökkentése érdekében csatlakozott a Jövő Nemzedékek Jogai és Tisztelete Mozgalom (MDRGF) nevű francia civil szervezet kezdeményezéséhez, a permetmentes hét rendezvénysorozatához – tájékoztatta a magyar környezetvédő szervezet hétfőn az MTI-t.

A 2006-ban indult kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetkímélő és fenntartható növényvédelem lehetőségeire. A rendezvénysorozatot minden év március 20-30. között tartják, a kezdeményezéshez már számos ország civil szervezete csatlakozott.
A Levegő Munkacsoport a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) tagszervezeteként több más civil szervezettel együtt szeretné elérni, hogy Magyarország és a többi uniós tagállam is a növényvédelem egészségügyi, illetve környezetei kockázatait érdemben csökkentő nemzeti cselekvési programot készítsen.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Levegő Munkacsoport már készített ezzel kapcsolatos akcióprogramot, amelyet eljuttatott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium illetékeseinek. A környezetvédők különösen fontosnak tartják a kockázatok csökkentése érdekében a legveszélyesebb egészségkárosító – például lehetséges rákkeltő, magzatkárosító illetve hormonális hatású – anyagok használatának betiltását. Sürgetik továbbá a magyar mezőgazdaság vegyszerfüggőségének csökkentését, a vegyszermentes megoldások elterjedését. Ezért javasolják, hogy a termelőknek szánt támogatások kifizetését tegyék függővé a növényvédelmi elvek betartásától.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy adatok szerint a daganatos megbetegedések majdnem 1 százalékáért felelősek a növényvédő szerek, illetve a 3. Nemzeti Környezetvédelmi Program adatai is alátámasztják, hogy Magyarországon a kemizáció felelős az összes halálozás mintegy 15 százalékáért. A Levegő Munkacsoport rámutat: a növényvédő szerek káros hatásaitól nemcsak az embereket, az állatokat is meg kell óvni.

Ajánlott tartalom

46 ezer fát ültettek el eddig a fásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.