Kaposváron még az idén elkezdődik az új hulladékgazdálkodási program megvalósítása

Kaposváron még ebben az évben elkezdődik az új hulladékgazdálkodási program; az Európai Unió támogatásával mintegy ötmilliárd forintból megvalósuló beruházás 118 Kaposvár-környéki település korszerű hulladékkezelését oldja majd meg – közölte Kovács Katalin, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a sikerrel vett első forduló után most készítik a kivitelezésre vonatkozó dokumentációt, amelyet május végén adnak be a pályázat második fordulójára. Az eredményes elbírálás esetén ősszel elkezdődhetnek a munkálatok – mondta Kovács Katalin.

Közölte: a beruházás a tervek szerint 2012 végére készül el, s a következő év elején – három hónapos próbaüzem után – megkezdheti működését az új hulladékkezelő. A cél az, hogy a keletkező hulladékok minél nagyobb részét újrahasznosítsák – hangsúlyozta.
A társulás vezetője kitért arra is, hogy a programról tartott lakossági fórumokon felmerült aggodalmak eloszlatása érdekében az érintett önkormányzatokat képviselők egy csoportja a napokban megtekintette a néhány hónapja működő győri kommunális hulladékkezelő telepet, amely a tervezett kaposvári rendszerhez hasonló módon oldja meg 112 település korszerű  hulladékgazdálkodását.

Az ott látottak egyértelműen meggyőzték a résztvevőket arról, hogy amennyiben a győrihez hasonló színvonalú és biztonságú hulladékkezelő központot alakítanak ki Kaposvár határában, a környéken élőknek nem kell aggódniuk az esetleges környezetszennyezés miatt – közölte Kovács Katalin, aki a látottak kapcsán elmondta továbbá, hogy a győri, és más hasonló rendszerek üzemeltetőinek tapasztalatait már a tervezés során figyelembe vették, így a Kaposváron megépülő központnál már minden olyan technológiai újítást alkalmaznak, melyet az előttük járók az évek során a figyelmükbe ajánlottak. Olyan rendszert valósítanak majd meg, amely tökéletesen szolgálja a korszerű hulladékgazdálkodást, egyúttal a környéken élők megelégedését – tette hozzá.

Mint arról beszámolt, a hulladékkezelő és átrakó telep kijelölt területének előzetes hatásvizsgálata, majd a környezeti hatástanulmány készítése során a geofizikai vizsgálatok kimutatták, hogy a tervezett beruházás területén nagy vastagságú agyag réteg található 25-30 méter mélységben. A kialakítandó szigetelő-, monitoring rendszerek, a terület földtani adottságai, a megfelelő kivitelezés, és a szakszerű üzemeltetés mindenki számára garanciát nyújt arra, hogy egy modern, környezetbarát hulladékkezelő telep kerüljön kialakításra.

Ajánlott tartalom

11 százaléka a hazai településeknek kaphatja meg a natúrpark megjelölést

Az ország területének több mint tíz, a hazai településeknek pedig mintegy tizenegy százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés - mondta az agrárminiszter pénteken a Hajdú-Bihar vármegyei Egyeken, a Magyarországi Falumegújítás Díj átadó ünnepségén.