Vulkánkitörés – A német légitársaságok bírálták a hatóságokat

Eltúlzottnak nevezte a légtér-zárlatot és emiatt bírálta az illetékes hatóságokat vasárnap a két legnagyobb német légitársaság.

A Lufthansa és az Air Berlin  egyaránt azt kifogásolta, hogy a zárlat elrendelése  a londoni vulkánihamu-kutató központ  által végzett számítógépes szimulációs vizsgálat adatai alapján történt, és felrótta,  a német hatóságoknak, hogy nem mérték a levegő vulkánihamu-koncentrációját
A két légitársaság egyidejűleg megerősítette, hogy több repülőgépük, amely előző nap utasok nélkül belföldi ellenőrző repüléseket végzett, semmilyen kárt nem szenvedett.

Joachim Hunold, az Air Berlin vezetője a Bild am Sonntag című lapban a többi között leszögezte: Németországban még egy meteorológiai léggömböt sem bocsátottak fel annak mérésére, hogy van-e vulkáni hamu a levegőben és ha igen, akkor mennyi. Csatlakozott hozzá a Lufthansa frankfurti központjának szóvivője is, szintén azt állítva, hogy a német hatóságok semmilyen konkrét adattal nem rendelkeznek  az izlandi vulkánkitörés tényleges hatásaira vonatkozóan. A szóvivő megengedhetetlennek nevezte, hogy a zárlat elrendelésekor, illetve annak sorozatos meghosszabbításakor csakis a londoni központ vizsgálataira hivatkozzanak.
Mind az Air Berlin, mind a Lufthansa illetékese ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a német mérési rendszer tökéletesítésére van szükség. A Bild am Sonntag ugyanis arról számolt be, hogy a német légi és űrkutatási központ kutató repülőgépe  nem volt bevethető állapotban. A lap azt állította, hogy a német  meteorológiai szolgálat hat lézeres mérőműszere közült öt éppen karbantartás alatt volt.

Mindennek ellenére a légtér-zárlat elrendeléséért felelős német repülésbiztonsági szolgálat visszautasította a légitársaságok vádjait. A szolgálat képviselője azt hangsúlyozta, hogy a döntés a londoni központ Európára kötelező adatain alapult, és a repülési biztonság szem előtt tartását elsődlegesnek nevezte. “Szó sincs arról, hogy Németország önkényesen járt volna el” – tette hozzá, utalva arra, hogy európai döntés született.  Ugyancsak visszautasította a vádakat a német meteorológiai szolgálat is, utalva arra: a meglévő lézeres műszer München mellett 3000 és 7000 méter közötti magasságban vulkáni hamut észlelt.

Értesülések szerit a német légitársaságok vesztesége már  meghaladja az 1 milliárd eurót. Szakértők ugyanakkor vasárnap délután úgy vélekedtek, hogy az egyelőre vasárnap  este 20 óráig érvényben lévő zárlat további meghosszabbítása várható.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.