Minden harmadik ártalmas az egészségre a németországi Rajna-Pfalz tartományban vizsgált, ehető folyami halak közül.

Minden harmadik hal mérget tartalmaz a Rajnában

Minden harmadik ártalmas az egészségre a németországi Rajna-Pfalz tartományban vizsgált, ehető folyami halak közül.

Mérgező dioxin- és PCB(poliklórozott bifenilek)-tartalmuk ugyanis meghaladja az Európa Unió által megállapított határértéket.
2006 és 2010 között 63 mintavételezés történt összesen 480 hal kifogásával – közölte a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). Huszonhárom vizsgálatnál az értékek magasnak bizonyultak, a környezetvédelmi minisztérium ennek fényében csökkentette a fogyasztásra javasolt halak mennyiségére vonatkozó ajánlását.
Jelenleg legfeljebb havonta egyszer ajánlott 200 grammnyi rajnai halat fogyasztani. Korábban nem jelentett veszélyt, ha valaki havonta akár négy-öt alkalommal is evett belőlük, akár nagyobb adagban is.

A Rajnában és mellékfolyóiban élő halak méregtartalmát rendszeresen ellenőrzik. A részben nehezen lebomló anyagok leülepednek a vizek alján, ahonnét a halak felszedik őket. Általában az idősebb és ezáltal testesebb, valamint a zsírdús halak terheltsége a legnagyobb.
A németországi angolna fogyasztását 2006 óta nem ajánlják dioxintartalma miatt.

Ajánlott tartalom

Ébreszd fel a talajt: természetes megoldások a jobb termékenységért

A talaj mikrobái, a humuszréteg és a megfelelő tápanyag-háztartás együttesen határozzák meg, hogy talajod mennyire képes “felébredni”, azaz mennyire lesz életteli és termékeny. Az elmúlt évtizedekben a fenntartható mezőgazdaság iránti igény növekedésével egyre nagyobb reflektorfénybe kerülnek azok a természetes megoldások, amelyek nemcsak a hozamot, de a talaj hosszú távú egészségét is szolgálják.