Széthasadt a jégtakaró Uganda legmagasabb hegyén

A globális felmelegedés okozta olvadás miatt szétrepedt a jégtakaró az Uganda nyugati részén emelkedő Rwenzori-hegység legmagasabb csúcsán.

Az Ugandai Vadvédelmi Hatóság illetékese, Nelson Guma közölte, hogy az olvadás következtében hat méter széles hasadék képződött a Margherita-csúcsot borító jégsapkán, elzárva a kedvelt hegymászó célponthoz vezető egyetlen turistautat. A hatóság emberei most azon fáradoznak, hogy új útvonalat építsenek ki az 5019 méter magas csúcshoz.
Az ugandai-kongói határ mentén elterülő hegység részét képező Margherita az afrikai földrész második legmagasabb csúcsa, és a világörökségi helyszínek közé tartozik.
Henry Mujuzi természetvédelmi szakember elmondása szerint a gleccser az 1950-es években még 10 négyzetkilométernyi területet foglalt el, ám a globális felmelegedés miatt ma már kevesebb mint 2,5 négyzetkilométert borít csak jégtakaró.

Ajánlott tartalom

Az állattartásnak meghatározó szerepe van és lesz is a mezőgazdaságban

Az Agrárminisztérium (AM) a jövőben is elkötelezett az ágazat segítése mellett, a magyar állattenyésztők és állattartók számára uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésre - mondta az AM parlamenti államtitkára csütörtökön Hódmezővásárhelyen, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján a minisztérium közleménye szerint.