Középpontban a megújuló energia

A Magyar Kormány kezdeményezi az Európai Uniónak benyújtandó 2020-ig tartó Nemzeti Megújuló energia Cselekvési Terv leadási határidejének módosítását, és ezzel párhuzamosan a szakma, az önkormányzatok és a civilszervezetek részvételével széleskörű konzultációt indít a tervezetről – jelentette be Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára az egyeztetés sorozat első állomásán, Budapesten, a „Megújuló energiaforrások Magyarországon” című konferencián.

A Nemzeti Megújuló energia Cselekvési Terv javaslatát az előző kormányzat a közelmúltban tette közzé, meglehetősen rövid véleményezési időintervallummal. Így az eredetileg júniusi leadási határidőig nem valósulhatott meg a tervezet érdemi vitája. A Kormány ezért az Európai Bizottsághoz fordult, hogy a Cselekvési Terv leadási határidejét 2010. szeptemberi időpontra módosíthassa.

A Kormány a zöld gazdaság fejlődését a bürokratikus akadályok lebontásával, egyszerűbb és gyorsabb eljárási rendszer kialakításával, a zöld közbeszerzés megvalósításával kívánja elősegíteni – ismertette a kormányprogram zöld iparra vonatkozó elemeit Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár, a konferencia házigazdája.

A megújuló energia részarányának a jelenlegi 6%-ról 2020-ig minimum 13%-ra történő emelésével, valamint a megfelelő technológiák kiválasztásával legalább 70 000 új munkahelyet teremthetünk – hangsúlyozta Olajos Péter helyettes államtitkár az alternatív energiák alkalmazásában rejlő gazdasági és foglalkoztatási lehetőségeket.

A helyettes államtitkár emellett egy a lakosság, a gazdaság szereplői és az önkormányzatok számára is vonzó és kiszámítható zöld politika kialakítására tett ígéretet.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.