Fellebbezést nyújtott be a Greenpeace környezetvédő szervezet pénteken a rábakaresztúri (heiligenkreuzi) hulladékégető engedélyezése ellen az osztrák szövetségi környezetvédelmi minisztérium szenátusánál.

A Greenpeace megfellebbezte a rábakaresztúri szemétégetőre kiadott engedélyt

Fellebbezést nyújtott be a Greenpeace környezetvédő szervezet pénteken a rábakaresztúri (heiligenkreuzi) hulladékégető engedélyezése ellen az osztrák szövetségi környezetvédelmi minisztérium szenátusánál.

Beadványában a csoport elsősorban arra hivatkozott, hogy még mindig nyitott kérdés, honnan és milyen módon fogják a létesítménybe szállítani a szemetet. A Greenpeace szerint fennáll a veszély, hogy az égetőmű miatt jelentősen megnövekszik a finompor-szennyezettség Burgenland tartomány déli részében.

A tartományi kormány – az elvégzett környezeti hatástanulmány alapján – február ötödikén első fokon engedélyezte az égetőmű felépítését, amely ellen nemcsak a magyar és osztrák környezetvédő szervezetek, hanem a Rábakeresztúrral szomszédos Nagyfalva (Mogersdorf) és Szentgotthárd is tiltakozik. Magyar részről azt szeretnék, ha létesítmény nem közvetlenül a határ mellett, Szentgotthárd tőszomszédságában, az Őrségi Nemzeti Parktól néhány száz méterrel épülne felé, hanem a tervezett helyszíntől távolabb.

A beruházást tervező Burgenländische Erdgasversorgung AG (Begas) osztrák gázszolgáltató nagy teljesítményű, a vállalat szerint korszerű technológián alapuló hulladékégetője évente 325 ezer tonna  szemetet és szennyvíziszapot dolgozna fel. Az átszámítva durván 30 milliárd forintos beruházással megvalósuló létesítmény 2010-ben kerülne átadásra. A hulladékégető főleg az ipari parkban működő Lenzing Fibers vállalatot látná el árammal és hővel.

A burgenlandi Zöldek nemrégiben felhívták a figyelmet arra, hogy a tartományban évente hozzávetőleg 60 ezer tonna olyan hulladék keletkezik, amelyet fel is dolgoznak. További húszezer tonnát jövedelmezőségi okok miatt szereznek be. Ahhoz, hogy a rábakeresztúri létesítményt ellássák a megfelelő mennyiségű, égetésre előkészített hulladékkal, háromszor akkora tömegű “kezeletlen” szemétre lenne szükség. A Zöldek szerint ennek az irdatlan szemétmennyiségnek csupán az előkészítése is komoly gondokat okozhat, aminek következtében “több száz, ha nem több ezer munkahely kerülhetne veszélybe az idegenforgalmi ágazatban”.

A Greenpeace pénteken kiadott közleményében szintén rámutatott, hogy a Begas mindmáig nem tudja, honnan fog érkezni a hulladék a tervezett létesítménybe. A szervezet többszöri megkeresésére a vállalat vezetősége “biztosíték” gyanánt csupán annyit közölt, hogy egy osztrák céggel fognak együttműködni, amely 250 kilométer sugarú körzetből gyűjti majd be a szemetet. A Greenpeace véleménye szerint egy ekkora kiterjedésű terület ellentmond a regionális hulladékgazdálkodás fogalmának.

A tartományi hivatal határozatának nyilvánosságra hozatala után hat hónap áll az osztrák szövetségi minisztérium környezetvédelmi szenátusának rendelkezésére, hogy döntsön a fellebbezésekről. Bonyolult ügyekben azonban a mérlegelés tovább is tarthat. A másodfokú döntés ellen az osztrák  közigazgatási bíróságnál és az alkotmánybíróságnál lehet keresetet benyújtani. Az eljárások azonban nem halasztó hatályúak.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.