A német kormány megállapodott az atomerőművek ügyében

A legidősebb reaktor üzemidejét 8, a legfiatalabbét 14 évvel hosszabbítják meg – tette hozzá a miniszter.

Röttgen bejelentette azt is, hogy az energetikai cégeknek extraprofitjuk egy részéről le kell mondaniuk a megújuló energiák használatának elősegítése érdekében. A kormány évi három milliárd euró különadó-bevételre számít tőlük erre a célra. Angela Merkel kancellár és a kormányzó jobbközép koalíció legfontosabb miniszterei több hónapi társadalmi vita után állapodtak meg az atomerőművek üzemidejéről. Egy meg nem nevezett forrás nem sokkal korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormány az energetikai cégek különadójával – a korábban közöltekkel összhangban – évi 2,3 milliárd euró extra költségvetési bevételt akar elérni a jövő évtől, de még ezen felül is fizetniük kell a megújuló energiák használatának támogatására.
A megállapodás részleteit a kancellár hétfőn jelenti be.
A környezetvédő szervezetek – különösen a Greenpeace – azonnal bírálták a megállapodást. A német társadalom többsége ellene van a nukleáris energiának.

Rögtön bírálta a döntést Ausztria is. Niki Berlakovich környezetvédelmi miniszter közleményében kijelentette, hogy az kiábrándító, “csapás a megújuló energiák támogatásának politikájára nézve”.
A Handelsblatt című lap pénteken azt írta: az államfő nem fog beleegyezni abba, hogy az ország atomerőműveinek működési idejét jelentősen meghosszabbítsák, s döntését a kancellár kénytelen lesz elfogadni. Christian Wulff tanácsadóinak véleménye alapján arra a következtetésre jutott, hogy az érintett tartományok jóváhagyása nélkül a 17 nukleáris erőmű üzemideje legföljebb kilenc évvel hosszabbítható meg azon felül, amennyit a Schröder-kormány és az energetikai konszernek között 2001-ben létrejött egyezség előirányoz. Az elnöki hivatal egyelőre zárolta a szakértők értékelését, amelynek lényege: kilenc évet meghaladó üzemidő-hosszabbítás esetén nagy a veszélye annak, hogy a parlament felsőháza, a Bundesrat is szót kér az ügyben. Ott pedig a Merkel-kormánynak május óta nincs többsége, vagyis nem tudna keresztülvinni egy ilyen hosszabbítást.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.

Nincs hozzászólás

  1. Többszöri nekifutásra sem tudom értelmezni a cikket, segítsetek.

    A cikk első fele arról szól, hogy a kormány külön adókat vet ki az energetikai cégekre, és az ebből befolyó bevételt megújulókra fordítja. Ezzel miért van baja a Greenpeace-nek és az osztrák környezetvédelmi miniszternek?

    Nem inkább az atomerőművek üzemidejének meghosszabításával van? Akkor egy mondat rossz helyre került. Vagy én vagyok eltévedve még mindig.