"Elsötétítéssel" próbálják védeni a madarakat a New York-i felhőkarcolók: amennyire csak lehet, nem lesznek kivilágítva november elejéig, a vándormadarak őszi utazásának befejezéséig.

Lámpaoltással védik a madarakat a felhőkarcolóktól

“Elsötétítéssel” próbálják védeni a madarakat a New York-i felhőkarcolók: amennyire csak lehet, nem lesznek kivilágítva november elejéig, a vándormadarak őszi utazásának befejezéséig.

Becslések szerint évente 90 ezer madár pusztul el amiatt, hogy nekirepül a magas épületek üvegfalainak, mert az éles fény megzavarja tájékozódó képességét. A vándormadár-védelem szervezői felszólították az épületek helyiségeinek bérlőit, hogy ne égessék feleslegesen a lámpákat, kapcsolják le azokon a szinteken, amelyeken senki sincs, akik pedig kénytelenek éjszakába nyúlón dolgozni, azok vagy húzzák be a sötétítő függönyt, engedjék le a rolót, vagy használjanak asztali lámpákat – adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.