A szubtrópusi vidékekről beáramló víz miatt alulról olvadnak a grönlandi gleccserek. Mérőbóják frissen értékelt adatai szerint a melegebb víz egész éven át behatol a fjordokba - közölte a Greenpeace környezetvédelmi szervezet pénteken Hamburgban.

Meleg tengervíztől olvadnak a grönlandi gleccserek

A szubtrópusi vidékekről beáramló víz miatt alulról olvadnak a grönlandi gleccserek. Mérőbóják frissen értékelt adatai szerint a melegebb víz egész éven át behatol a fjordokba – közölte a Greenpeace környezetvédelmi szervezet pénteken Hamburgban.

A több mint 80 százalékban jéggel borított sziget tengerbe nyúló gleccsereit ezek szerint alulról felemészti a víz. Minden egyes tengerbe zuhanó jéghegy hatással van a tengerszintre – magyarázta a Greenpeace tengerbiológusa, Iris Menn. Ezt a tényezőt pedig eddig nem vették figyelembe a Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottság (IPCC) előrejelzései.
Az adatok szerint nem egyszeri jelenségről van szó. Az elmúlt évhez képest még nőtt is egy fokkal a beáramló víz hőmérséklete, alátámasztva ezzel az amerikai Maine Egyetem és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet elméleteit.
Ahhoz, hogy fel lehessen tartóztatni az éghajlatváltozás következményeit, a környezetvédők szándéka szerint továbbra is nyomást kell gyakorolni a politikára egy kötelező érvényű nemzetközi éghajlatvédelmi egyezmény létrejötte érdekében; az ipari nagyhatalmaknak 2020-ig 40 százalékkal kellene csökkenteniük széndioxid-kibocsátásukat.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.