Hamvas István a paksi atomerőmű vezérigazgatója

Hamvas István korábbi műszaki vezérigazgató-helyettest nevezték ki a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. vezérigazgatójává a főtulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. kezdeményezésére összehívott rendkívüli közgyűlésen, hétfőn.

A közgyűlést követően munkavállalói fórumon, majd sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra a cég élén végrehajtott személycserét.
Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint az atomerőmű új vezérigazgatója 1977-ben fizikusként kezdte pályáját az atomerőműben, műszaki vezérigazgató-helyettesi kinevezését 2003 végén kapta meg.
A PA Zrt. frissen kinevezett vezérigazgatója fontos feladatnak nevezte a termelés hatékonyságának növelését, a versenyképesség megtartását, azonban aláhúzta, hogy a biztonság továbbra is prioritás. Kiemelte, hogy a biztonságos üzemeltetés biztosít alapot az üzemidő tervezett meghosszabbításának, az atomerőmű bővítésének, és garanciája a régió megélhetésének.
Hamvas István beszámolt arról, hogy az előző években számtalan olyan munkában és azok irányításában vett részt, amelynek eredményeként most az üzemidő-hosszabbítási engedélykérelem benyújtása előtt állnak; megkapták az új blokk építéséhez szükséges elvi jóváhagyást a parlamenttől. Eközben a biztonsági mutatórendszer az elmúlt hét év alatt tendenciózusan javult, amit a vezérigazgató a legfontosabbnak nevezett. Mindezt úgy sikerült megvalósítani, hogy a múlt évben termelési rekordot értek el – mutatott rá.

Hozzáfűzte, hogy a következő időszakban nem lesz cél a „rekordhajszolás”, hiszen azzal, hogy a teljesítménynövelési programot befejezték, kimerültek azok a műszaki lehetőségek, amelyekkel a reaktorok teljesítményét növelhetnék. Az éves villamosenergia-termelés volumenét fontos feltételek betartása mellett lehet növelni, ám erre csak a biztonság előtérbe helyezése mellett kerülhet sor – jelentette ki.
– A piac befogadóképessége nagymértékben függ az áram árától, és ha azt akarjuk, hogy a Pakson termelt összes áramot megvásárolják, a piacon a legjobbnak kell lenni. Ez így is van, a paksi atomerőműben termelt energia évről-évre a legolcsóbb Magyarországon – mutatott rá. Hozzátette, hogy a vezető pozíció megtartásáért cselekedni kell. Egy új gazdasági hatékonyságnövelő programot kell készíteni, és az alapján elérni, hogy a villamos-energia ára ne növekedjen az inflációt meghaladó mértékben – fejtegette.

Hamvas István kitért arra, hogy az üzemidő-hosszabbítás előkészítésének utolsó fázisába értek. Évekkel ezelőtt megkapták a környezetvédelmi engedélyt, 2005-ben a parlament hozzájárulását, a múlt évben pedig „pozitív” nukleáris hatósági határozatot kaptak az üzemidő hosszabbítási programjukra. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az abban foglaltakat elvégezik, nincs akadálya a blokkok üzemben tartásának további 20 éven át. A vezérigazgató emlékeztetett, hogy ehhez 2011. december 14-én kell be kell nyújtaniuk az engedélykérelmet, igazolva, hogy az említett feladatokat teljesítették.
A figyelem középpontjában ezek a feladatok állnak, most nem látunk olyan akadályt, ami megkérdőjelezhetné az üzemidő meghosszabbítását, húzta alá.
Az új blokk építésével kapcsolatban elmondta, hogy meghatározták azokat a feladatokat a szükséges ütemezéssel, amelyeket el kell végezni ahhoz, hogy legalább egy új blokk épülhessen a paksi telephelyen. Ez – emlékeztetett – a tulajdonos Magyar Villamos Művek projektje, de a paksi szakemberek jelentős szerepet kapnak benne. – Ez a munka ütemterv szerint folyik, így a tervek szerint 2020-ban, vagy nem sokkal 2020-at követően legalább egy új blokk elkezdi működését, mondotta.

Ezt nemcsak a paksi atomerőmű dolgozói, hanem az egész régió megélhetése szempontjából nagyon fontosnak nevezte, mert így akár 80-100 évre biztosított lenne az iparág működése.
Mittler István az atomerőmű kommunikációs igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón beszámolt róla, hogy a rendkívüli közgyűlésen igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok visszahívásáról és megválasztásáról is döntöttek.
A Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának tagja lett 2010. szeptember 14-től Baji Csaba Sándor, Hamvas István László, dr. Vámos Gábor, Nagy Sándor, Kollár Károly Attila és dr. Murányi Ernő.
A közgyűlés a PA Zrt. felügyelőbizottságába választotta dr. Bánfi Lászlót, dr. Kevés Tibort, Hajdú Jánost és Kovács Pált.
Baji Csaba Sándor jelenleg az MVM Zrt. vezérigazgatója, de korábban a paksi atomerőmű élén állt csakúgy, mint az igazgatóságba választott Nagy Sándor. A felügyelőbizottság új tagjai között van Hajdú János, Paks polgármestere, illetve Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára.
Az atomerőmű hétfői közleményében az áll, hogy a főtulajdonosok a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. vezetése az új vezérigazgatótól és az új igazgatóságtól elsősorban az atomerőművi blokkok biztonságos üzemeltetését és az átlátható gazdálkodást várja el.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.