Iszapömlés – Romániában folyamatosan figyelemmel kísérik a folyóvizek minőségét

Romániában folyamatosan figyelemmel kísérik a folyóvizek minőségét a kolontári iszapömlést követően – közölte kedden a román környezetvédelmi minisztérium.

A szaktárca közleménye szerint a következő huszonnégy órában Románia területén a folyóvizek szennyezettsége nem fogja meghaladni a megengedett értékeket az iszapömlés miatt. Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter felvette a kapcsolatot az illetékes magyar hatóságokkal, amelyek arról biztosították, hogy a Duna romániai szakaszát jelenleg nem veszélyezteti a szennyezés – olvasható a szaktárca közleményében.
Dorin Gavril, a romániai Krassó-Szörény megyei vízgazdálkodási hivatal igazgatója az Agerpres román hírügynökségnek elmondta, hogy szakértők szerint esetleg egy hét múlva érkezhet Romániába a Dunán keresztül a szennyezett víz, de tekintettel arra, hogy a román határig 720 kilométer van, a szennyezés koncentrációja várhatóan jóval alacsonyabb lesz a magyarországi értékekhez képest.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából hétfőn mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt.

Ajánlott tartalom

Idén több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! programban

Idén 2373 helyszínen, több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! - Önkéntesen a Tiszta Magyarországért programban - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára vasárnap Budapesten, a hétfőn indult, egyhetes programot záró sajtótájékoztatón.