Iszapömlés – Akadémikusokkal ülésezik a védelmi bizottság

Akadémikusokkal, egyetemi professzorokkal és ökológusokkal ülésezik a védelmi bizottság kedd délután az ajkai zagytározó sérülése miatt bekövetkezett katasztrófahelyzet kapcsán, a vörösiszappal elöntött Kolontár településen.

A védelmi bizottság tagjai a kárfelszámoláshoz szeretnének információkat gyűjteni, hogy miként semlegesítsék a Marcal-folyóba került szennyezőanyagot, illetve milyen természeti károkat okozhat a vöröses színű, radioaktív szennyezőanyag. A védelmi bizottság ülésére több kolontári lakos is bement, ahol azt kérdezték az ülést vezető elnöktől, miért nem engedi be a rendőrség az elzárt utcákba a tulajdonosokat, hogy kimenekítsék szükségesebb dolgaikat, illetve miért nem őrzik a hátrahagyott értékeket.
Többen arról panaszkodtak, hogy fosztogatók járják az üresen álló házakat és udvarokat, illetve nem történt intézkedés a vállalkozások gépeinek megmentésére és az értékek kimentésére. Egy férfi a Molnár utca lakosai nevében azt vetette a védelmi bizottság elnökének és a szakértőknek a szemére, hogy miért most akarják megállapítani a szennyezőanyag összetételét, illetve annak káros hatásait, holott az ajkai térségben már másfél évtizede tárolják a veszélyesnek minősülő terméket.

A vöröses színű iszappal erősen szennyezett ruházatú férfi úgy fogalmazott: az egykor volt utcájuk lakói már soha nem térhetnek vissza otthonukba. A házak ugyanis teljesen megsemmisültek, lakhatatlanná váltak, és olyan erős a szennyeződés, hogy abba már ember többé nem költözhet.
A helyi lakosok megjegyzéseire a védelmi bizottság tagjai nem tudtak válaszolni, némán ültek és hallgatták őket.
A település valamennyi utcája vöröses színű, és a felélénkült szél már a levegőben kavarja a vörös port. Ez ellen egyre többen maszkkal védekeznek, de a védelmi bizottság elnökének állítása szerint a vörös por nem ártalmas az egészségre.
Hétfő délután óta több mint száz embert kellett kórházba szállítani a vörösiszap okozta égési sérülések miatt, többük állapota súlyos és életveszélyes, és eddig négy holttestet találtak, hat ember eltűnt.

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.