A Konarka vállalat kutatói szerint áttörést jelenthet a napenergia felhasználás területén a fényelektromos drótok felhasználása. A új technológia segítségével olyan textil elkészítése válhat lehetővé, amely a napenergiát elektromos árammá alakítja.

Napenergia a ruházkodásban

A Konarka vállalat kutatói szerint áttörést jelenthet a napenergia felhasználás területén a fényelektromos drótok felhasználása. A új technológia segítségével olyan textil elkészítése válhat lehetővé, amely a napenergiát elektromos árammá alakítja.

A Konarka már elkezdte az úgynevezett power plastic gyártását, ami nem más, mint egy olyan szerves, fényelektromos anyag, ami átalakítja a napenergiát elektromos árammá. A cég most olyan fényelektromos drótok kifejlesztésén dolgozik, amelyet egyenesen a textilbe tudna szőni.

Vessünk egy pillantást a napelemes ruhák történetére a táskától elkezdve egészen a kabátokig.

solar-clothing-lapidus-de-008

A vezető divatházak 1996-97-es ősz/téli kollekciójában már szerepelt ez a  napenergiás orkándzsekit amit Lapidus tervezett. A kabátot kis gombelemekkel és kristályos naptelepekkel egészítették ki.

solar-clothing-a-model-we-009

2008. Október 1, Buenos Aires: A modell egy napelemmel kiegészített kabátot visel amit az argentín Indarra kollekció része. A modul a napfényt elektromos árammá alakítja, ami használható mobiltelefonok,iPodok,fényképezőgépek vagy újratölthető elemek feltöltésére.

solar-clothing-a-solar-po-003

Ezt a napelemes dzsekit 2007-ben dobta piacra egy olasz cég az Ermenegildo Zegna A kabát különlegessége a levehető gallérba  ágyazott két kis napelemben rejlik. A panelek hozzá vannak kötve a kártyapakli nagyságú elemhez,ami a belsőzsbben helyezkedik el. Négy órányi napfeltöltés után az elem már használható kisebb készülékek pl: telefonok mp3lejátszók feltöltésére.

solar-clothing-solar-powe-001

2007. November 5, München: Willy Bogner divattervező napelemes világító egységeket helyez el síruháin, alkalmazva a vékonyfilm technológiát (TFT) , mit a világítástechnikával foglalkozó Osram vállalat fejlesztett ki.

solar-clothing-first-sola-002

A New York székhelyű Voltaic Systems által kifejlesztett elektromos generátor az első, ami elegendő áramot állít elő, hogy feltöltsön egy laptopot. A táska nagyon hatékonyan működő napelemekkel van bevonva és több akkumulátor telepet is tartalmaz ,hogy jól tudja tárolni az előállított elektromos áramot.

solar-clothing-a-flexible-002

Noon Solar hajlékony napelemes táskája nem csak divatos, de az iPododat vagy a mobilodat is feltölti.

solar-clothing-the-worlds-003

Az amerikai Reware vállalat piacradobta a világ első napelemes strandtáskáját.,amivel az egész napot a parton töltheted és nem kell aggódnod, hogy lemerül a fényképezőgéped vagy az mp3 lejátszód

solar-clothing-the-solar-010

2007 Augusztus 6, San Diego: A modell Andrew Schneider divattervező által kreált napelem bikinit visel.,ami vékony fényelektromos darabokból áll amiket vezetőképes cérnával rögzítettek egymáshoz.

solar-clothing-triumph-in-007

2008. Május 14.: A képen szereplő lány a Triumph International fényelektromos melltartóját viseli.,ami elég energiát termel egy elektomos kijelző müködtetéséhez.

solar-clothing-solar-para-011

Egy spanyol tervező Elena Corchero ötlete alapján született meg a  napelemes ernyő, melyet színes LED-ekkel díszitett. A napenergiából nyert elektromosság segítségével világítanak rajta a dekoratív kis LED díszek.

Ajánlott tartalom

Napelem: az energiatárolás egyszerű formáját hozza el egy új fejlesztés

Egy otthoni akkumulátoros rendszer segítségével sokkal rugalmasabbá válik az áram felhasználása.

Nincs hozzászólás

  1. Ezek baromira hasznos cuccok lesznek? Nem tudja valaki hol lehet ezeket kapni?

  2. bejönnek ezek a rucik. Futurisztikus 🙂

  3. azt mondják pesten a váci utca környékén már készül egy ilyen bolt 🙂

  4. Tényleg??? Az jó lenne, ha már itthon is lehetne kapni ezeket a dolgokat:) Egy ilyen laptoptáskára lehet én is beruháznék:):)

  5. imádom a japán nőket:))))