Iszapömlés – az MTA jelentése a legfontosabb feladatként a kutak vízminőségének felmérését jelölte meg

A meglévő talajvízfigyelő kutak és a települések ásott kútjai vízminőségének azonnali felmérését és folyamatos ellenőrzését, valamint a szennyezés vertikális és horizontális terjedésének nyomon követését jelölte meg legfontosabb feladatként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértői csoportja az ajkai térségben bekövetkezett iszapömlés után; ezt Pintér Sándor belügyminiszter azonnal el is rendelte – tájékoztatta az MTA kedd este az MTI-t.

A szakértők javaslatokat tettek a szennyezés lokalizálásának mikéntjére, az iszap továbbterjedésének megakadályozására a talajvíz folyamatos tisztítása és visszaforgatása mellett – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben, amely szerint Az MTA által kiküldött szakértői csoport a helyszíni bejárást követően eljuttatta gyors helyzetelemzését és javaslatait a Kormányzati Koordinációs Bizottsághoz.
Mint írták, az érintett mezőgazdasági területek védelmében további sürgető feladat az iszap helyben történő semlegesítése. Javaslatokat adtak annak mikéntjére. Felhívták a figyelmet a közegészségügyi felmérés szükségességére az egészségmegóvás érdekében.
Az ökológiai hatásokat illetően az élővilágot ért károsodások mértékének megállapításához további vizsgálatok szükségesek. Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a területen átfolyó Torna-patak halfaunáját és fontosabb vízkémiai jellemzőit 2009 júliusában és 2010 augusztusában felmérte, ami jó alapot ad majd az összehasonlításra – olvasható a közleményben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden reggel az MTA elnökétől kért segítséget a hétfői Devecser-környéki gátszakadás nyomán kialakult katasztrófahelyzet következményeinek felméréséhez.
A rendkívüli helyzetben Bakondi György főigazgató kérése nyomán Pálinkás József másfél órán belül vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló csoportot szervezett.

Ajánlott tartalom

Az állattartásnak meghatározó szerepe van és lesz is a mezőgazdaságban

Az Agrárminisztérium (AM) a jövőben is elkötelezett az ágazat segítése mellett, a magyar állattenyésztők és állattartók számára uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésre - mondta az AM parlamenti államtitkára csütörtökön Hódmezővásárhelyen, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján a minisztérium közleménye szerint.