Három helyen roppant meg a gát

Kolontáron a Torna-pataknál 600 méter hosszan 4-5 méter magas falnak kell elkészülnie három nap alatt, mondta Kontrát Károly belügyi államtitkár a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság devecseri ülése után.

A 10-es számú tároló fala a hétfői átszakadás után mostanra már három helyen megroppant. Sajnos több centiméterrel szélesedett a repedés, s ez egy esetleges veszélyhelyzet bekövetkeztére figyelmeztet – tette hozzá.
Ismertetése szerint a sérült tároló előtti 32 hektáros szántóföldön három lépcsőzetes földsáncot alakítanak ki. A Torna-patak mentén lévő kolontári házak eldózerolását még nem kezdték meg. Hozzátette: nagyon fontos ugyanis, hogy kihozhassák az emberek a megmaradt ingóságaikat, ezért ott most a lehető legnagyobb gondot fordítják a szemét és az iszap elhordására, illetve a fertőtlenítésre. A belügyi államtitkár utalt arra, hogy Devecserben és Kolontáron is megkezdődött az újjáépítés előkészítése. Mint mondta: építészcsoport járt mindkét településen, tervek állnak már rendelkezésre, s földterületet jelölnek ki az önkormányzatok.

Földgyaluk kezdték meg a gát építését
Délre megérkeztek a földgyaluk, hogy elkezdjék a falut kettészelő védőgát építését. A szakemberek már kijelölték a polgármesteri hivatal közvetlen közelében elhaladó, 4-5 méter magas, 20 méter széles és 400 méter hosszú építmény helyét. A tervek szerint hétfő hajnalra elkészülő gáttal próbálják megvédeni a veszprémi falut, és elterelni az esetleg kizúduló vörösziszapot a szomszédos Devecsertől.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.