Biofinomító üzemet tervez a Nitrokémia Zrt. Balatonfűzfőn

Környezetbarát biotechnológiai létesítmény megvalósítását tervezi a Nitrokémia Zrt., a finomító üzemben mezőgazdasági alapanyagból, környezetbarát, biológiailag lebontható műanyag előállítására alkalmas politejsavat, tejsavat, valamint kalcium-laktátot és gipszet állítanának elő- mondta Udvardi Péter, a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. új vezérigazgatója.

Udvardi Péter elmondta, hogy a projekt jelenleg az engedélyezésnél tart, még szakmai befektetőket keresnek.  Az évi 100.000 tonna búza feldolgozására tervezett biofinomítóban előállított alapanyagok politejsav alapú csomagolóanyagok gyártását teszik majd lehetővé, amelyek a jelenlegi PET, polietilén, és polisztirol alapanyagból készült csomagolóanyagok helyettesítésére, és kiváltására alkalmasak. Ezek az új típusú műanyagok komposztálási körülmények között 80-90 nap alatt széndioxidra és vízre bomlanak- ismertette Udvardi Péter, aki környezetmérnök és közgazdász végzettséggel rendelkezik. A tervezett beruházás több száz főnek adhat munkát ipari és mezőgazdasági területen egyaránt.

Az új vezérigazgató célja a folyamatok áttekintése, a hatékonyságnövelés és az átláthatóság megteremtése. Ezeket a vagyongazdálkodás ellenőrzésével és a cég fő profiljának – a környezetvédelem erősítésével tervezi végrehajtani.
Udvardi Péter hangsúlyozta, hogy a több évtizedes szaktudással rendelkező környezetvédelmi szakemberekkel-környezetmérnökökkel és vegyészekkel dolgoznak. A Nitrokémia Zrt.-be 2009-től beolvadt a Fűzfői Szennyvíz Kft., amely alapvetően ipari szennyvíztisztítóként üzemel és emellett  a korábbi gyártelephez kapcsolódó kb. 800 háztartás kommunális szennyvízét is kezeli- mondta a vezérigazgató. Hozzátette: a lezajlott változások mértékét jól szemlélteti, hogy a vegyipari gyár 1998-ban még 2500 főt foglalkoztatott, mára 35 fős létszámmal működnek.

A cégnél az ipari termelés megszűnt, a Nitrokémia Zrt. elődje a Magyar Lőporgyárüzemi részvénytársaság volt, amely lőpor és robbanóanyag gyártásra jött létre. A vállalatnál az 1990-es évekre mintegy 600 hektár területen növényvédőszereket, műgyantákat, olajadalékokat, építőipari kemikáliákat, ipari robbanóanyagokat, faipari ragasztókat, vegyipari és egyéb gépeket gyártottak. A jogutód szervezeti átalakításával a lőpor üzletágat privatizálták, és a REXPLO-21 Kft.-hez került, és értékesítették a Hulladékégető Kft.-t is. A megszűnt technológiák után az ingatlanok értékesítésével és bérbeadásával az egykori gyár területén jelenleg közel nyolcvan vállalkozás működik.
A vállalat 2006-tól Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. néven kezdte meg működését, fő profilja a környezetvédelem és az egykori vegyipari területén lévő környezeti károk felszámolása lett.
A cég eredményességét jól szemlélteti, hogy 2008-ban az árbevétel 354 millió forint volt, ez 2009-re több mint hatszorosára, 2,3 milliárdra emelkedett. Udvardi Péter az idei évre 2,5 milliárd forintos árbevételt vár.
A Nitrokémia Zrt. mérleg szerinti eredménye tavaly 119 millió forintot tett ki.

Ajánlott tartalom

46 ezer fát ültettek el eddig a fásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.