Kátyúból energia

Lehet, hogy most már nem lesz olyan kellemetlen kátyús úton vezetni. Két diák olyan új lengéscsillapító rendszeren dolgozik, amely energiát alakít át az autók számára, a készülék neve GenShock.

A két diák, Zack Andersen és Shakeel Avadhany már évekkel ezelőtt feltalálta a Levant Energiát, és most dolgoznak a GenShock technológia kifejlesztésén. Amikor épp kátyús utakon közlekedünk, a hagyományos lengéscsillapító rendszerek vertikálisan mozognak, megakadályozva a túl nagy kilengést a sűrített levegő segítségével. Ez a kompresszió valójában hőt termel, amely energiaveszteséget jelent a jármű számára. Ezzel szemben a GenShock a hőt arra használja, hogy mozgásban tartsa a rendszerhez tartozó turbinát. Ez a turbina egy generátorhoz kapcsolódik, amely táplálja az autó akkumulátorát.

A készülék nem csak energiát képes előállítani, hanem megakadályozza a hő veszteséget, amely üzemanyagot spórolunk meg. A fejlesztők szerint a GenSchock egytől hat százalékig képes az üzemanyagot megspórolni minden egyes autó számára. 2007-ben a közepes és nagyméretű teherautók 34 milliárd liter gázolajat fogyasztottak. Ha ezek a teherautók használták volna a GenShock rendszert, akkor 3.4 millió tonna szén-dioxiddal került volna kevesebb a levegőbe! A készülék a következő 18 hónapban lesz olyan állapotban, hogy eladásra kerülhessen. Várjuk!

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.