Újabb madárpusztulás ezúttal Romániában

Alkoholmérgezés végzett azzal a több tucatnyi madárral, amelyek tetemét a délkelet-romániai Konstanca kikötővárosában találták meg a hét végén.

A lakosok szombaton riadóztatták a helyi közegészségügyi és állatgyógyászati hatóságot (DSVSA), mivel attól tartottak, hogy a város külterületén elhullott seregélyek esetleg madárinfluenzától pusztultak el.
A madarak zúzájának vizsgálatából azonban kiderült, hogy a seregélyek a borgyártás melléktermékeként visszamaradt seprőt csipegettek, és halálukat ebből eredő alkoholmérgezés okozta – közölte kedden a DSVSA, amely egyúttal határozottan kizárta a madárinfluenza lehetőségét.
A közelmúltban a világ több táján – az Egyesült Államokban, Svédországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban, Japánban – fordult elő különböző okokból tömeges madárpusztulás.

Ajánlott tartalom

46 ezer fát ültettek el eddig a fásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.