Újabb kártérítési per indult a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon csütörtökön; egy devecseri lakos összesen 16 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést követel a cégtől.

Iszapömlés – Újabb kártérítési per indult a Mal Zrt. ellen

Újabb kártérítési per indult a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon csütörtökön; egy devecseri lakos összesen 16 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést követel a cégtől.

A tárgyaláson a felperes nem jelent meg, keresetét Róna András ügyvéd adta elő. Eszerint október 4-én a zagytározó gátjának átszakadása során a vörösiszap elöntötte a 61 éves férfi házának udvarát és pincéjét, emiatt azóta is elviselhetetlen szag és por terjeng körülötte és vele élő 89 éves, beteg édesanyja körül.
Az alperes szerint a mérgező anyagokat kibocsátó iszap mindkettőjük egészségét rombolja, ezért arra kérte a bíróságot, hogy nem vagyoni kártérítésként 3 millió forint, a tönkrement háza miatt pedig 13 millió forint vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezze a szerinte fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytató alperes céget.
A felperes keresetlevelében kitért arra: legalább ideiglenesen szeretnének távol élni a mérgező iszaptól, de anyagi lehetőségeik ezt nem engedik meg. Mindketten kisnyugdíjasok, legfőbb vagyontárgyuk az ingatlan, amelyre a körülmények miatt nem tudnak kölcsönt felvenni. A felperes ezért arra kérte a bíróságot, hogy ideiglenes intézkedéssel kötelezze az alperest 5 millió forint megfizetésére.

Ruttner György, a Mal Zrt. jogi képviselője a felperes keresetének jogalapját és összegszerűségét is vitatta, annak elutasítását kérte a bíróságtól. Szerinte a bíróságnak a hatályos jogszabályok szerint kell eljárnia, melyek szerint – az uniós joggal összhangban – a vörösiszap kikerült a veszélyes hulladékokra vonatkozó szabályok alól, a cég pedig nem folytat fokozott veszéllyel járó tevékenységet.
Mint mondta, a felperesnek kell bizonyítania ennek ellenkezőjét. Ha pedig ez sikerülne neki, akkor is az lenne megállapítható, hogy a katasztrófát külső, elháríthatatlan ok – talajtörés – idézte elő, valamint a cég úgy járt el, ahogy az adott helyzetben az elvárható.

Ruttner György szerint a talajtörést egyrészt az okozta, hogy abban az időben hatalmas mennyiségű csapadék hullott, másrészt földtani mozgások is történtek akkor. Emellett a katasztrófa bekövetkezéséhez egy úgynevezett résfal megépítése is hozzájárult. Ezek bizonyítására az ügyvéd indítványozta az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet szakértőinek kirendelését.
Ruttner György hangsúlyozta: a cég betartotta a hatósági előírásokat, tevékenységét a környezetvédelmi felügyelőség is rendszeresen ellenőrizte, amely kilenc nappal a katasztrófa előtt rendben találta a cég működését.
A bíró a tárgyalást elhalasztotta, a következő tárgyalás március 29-én lesz.
A Mal Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúsz pedig megsérült. Devecserben több mint 200 ház vált lakhatatlanná, Kolontáron 34 épület lebontásáról döntöttek.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.