Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának többsége az atomerőmű bővítése mellett

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága tagjainak többsége a paksi atomerőmű bővítése mellett állt ki a testület keddi ülésén, amelyet az erőmű paksi székhelyén tartottak.

Jávor Benedek elnök (LMP) ugyanakkor hangoztatta: gondos és alapos elemzés nélkül nem szabad döntést hozni az új blokkok létesítéséről. Jávor Benedek a bizottság egész napos Tolna megyei programjának egyik szünetében telefonos tájékoztatójában az MTI-nek elmondta, hogy az ülésen csupán egy döntést hoztak: a bizottság általános vitára alkalmasnak találta az atomenergia 2008. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést. Az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat lekerült a napirendről, hétfőn tárgyalnak róla.
Paksra azért látogattak – ismertette az elnök -, hogy megvitassák a paksi atomerőmű élettartam-hosszabbításával és az esetleges új blokkok létesítésével kapcsolatos kérdéseket. Elmondása szerint “messze nem volt egyetértés a bizottságon belül”. Hozzáfűzte, a bizottság tagjainak többsége kész tényként kezeli a blokkok megépítését, míg ő maga az LMP véleményét képviselve előzetes elemzéseket sürget.

Jávor Benedek arra hívta fel a figyelmet, hogy először készüljenek el azok a megalapozott pénzügyi, gazdasági, valamint munkahelyteremtéssel kapcsolatos, társadalmi hatásokat elemző számítások, amelyek alternatívákat vázolnak fel a magyar energiapolitika számára.
A bizottság elnöke tájékoztatása szerint Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős helyettes államtitkára az ülésen arról számolt be, hogy a most készülő energiastratégia, amelyet a tavasszal társadalmi vitára bocsátanak,  alternatívákat vonultat fel. – Mi nagy kíváncsisággal várjuk, és hangsúlyozzuk, hogy végleges döntés az új paksi blokkokkal kapcsolatban megalapozott vizsgálat nélkül ne történjen – jelentette ki az elnök, utalva a Lehet Más a Politika Párt álláspontjára a kérdésben.

Az MTI kérdésére Jávor Benedek azt mondta, a tanulmányok szükségességét nem kérdőjelezte meg a többség sem, de a tagság elsöprő többsége ezek nélkül az elemzések nélkül is az új paksi blokkok mellett foglal állást.
– Az élettartam hosszabbítással kapcsolatban az LMP is azon a véleményen van, hogy ezt Magyarország valószínűleg nem tudja “megspórolni”. Azon a rövid időtávon belül, amíg kifutnak a meglévő paksi blokkok, nincs mód a kiváltásukhoz szükséges lépések megtételéhez – vélekedett.
Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának kihelyezett ülésén részt vett az osztrák parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke és három tagja is.

Jávor Benedek elmondta: az osztrák felet nagyon mélyen érinti a paksi atomerőművel kapcsolatos döntések sorozata. Tájékoztatása szerint nemcsak a bizottság zöldpárti elnöke, hanem a néppárti képviselők is ennek adtak hangot. Elmondták, hogy továbbra is szorosan figyelemmel fogják kísérni a Pakssal kapcsolatos elképzeléseket, és azt hangsúlyozták, hogy az atomenergia mellett Magyarországnak a jelenleginél intenzívebben kellene a megújuló energiaforrások hasznosítása felé fordulnia, hiszen az ebben rejlő potenciál lehetőséget ad az atomenergiával kapcsolatos tervek átgondolására is.
A bizottság tagjai az ülés után Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója meghívására üzemlátogatáson vettek részt, majd Bátaapátiba utaztak, hogy megnézzék a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok számára épülő tárolót.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.