Az Európai Unió Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének kiemelkedően fontos szerepe van abban, hogy 2014-re kiépüljön az uniós belső energiapiac - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Európai uniós energiaipari ügynökség alakult

Az Európai Unió Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének kiemelkedően fontos szerepe van abban, hogy 2014-re kiépüljön az uniós belső energiapiac – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Az Európai Unió legújabb szervezetét, az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségét csütörtökön adták át Ljubljanában, az ünnepélyes megnyitón Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a soros tanácsi elnökség képviseletében részt vett. A nemzeti fejlesztési miniszter úgy értékelte, hogy a belső energiapiac kiépítéséhez szükség van a nemzeti szabályozó hatóságok közötti együttműködési fórum megteremtésére, az ügynökség szükséges, de nem elégséges feltétele a  belső piac kialakításának. A szervezet létrehozása olyan lépés, amely több ponton is magában hordozza annak a lehetőségét, hogy európai szinten szabályozzák a feladatokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az Európai Parlament és a Tanács hívta életre az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségét, részben az ERGEG (European Regulators’ Group for Electricity and Gas) utódjául. Az ERGEG a nemzeti energiahatóságokat tömörítette, tagja volt a Magyar Energia Hivatal is.

A minisztérium közleményében ismerteti: az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének elsődleges feladata a nemzeti szabályozó hatóságok – az általuk alapvetően nemzeti szinten ellátott – szabályozási feladatainak közösségi szintű támogatása, valamint szükség esetén e tevékenységek összehangolása. A szervezet  jelentős feladatokat és jogosítványokat kapott a határkeresztező infrastruktúrához való hozzáférés tekintetében, illetve az átviteli rendszerirányítók működésének összehangolásában is. Az ügynökség jogosult az átviteli rendszerüzemeltetők, a nemzeti szabályozó hatóságok és az Európai Unió legfontosabb intézményei számára véleményeket és ajánlásokat megfogalmazni. Lehetősége van egyedi esetekben kötelező erejű határozatokat hozni, illetve keretjellegű – nem kötelező érvényű – iránymutatásokat benyújtani az Európai Bizottságnak. Fellegi Tamás miniszter az ügynökség megnyitása előtt Ljubljanában kétoldalú energetikai tárgyalásokat folytatott Darja Radic szlovén gazdasági miniszterrel.

Fellegi Tamás az MTI-nek beszámolt arról, hogy a találkozón megvitatták a két ország stratégiai együttműködési lehetőségét az energia területén. Megállapodtak konkrét feladatokban, konkrét lépésekben. Példaként említette a miniszter, hogy Budapesten hamarosan összehívják a magyar-szlovén energetikai munkacsoportot, amely az együttműködés kereteit meghatározza. A két ország fontosnak tartja, hogy a függőben lévő két nagy energiahálózatot minél hamarabb összekapcsolják – hangsúlyozta Fellegi Tamás. A nagyfeszültségű elektromos távvezeték összekapcsolásának a két ország határán magyar részről már nincs akadálya, a késésben lévő szlovének vállalták, hogy felgyorsítják a folyamatot. Magyarország pedig megvizsgálja annak a lehetőségét, hogyan lehet a két ország gázellátását biztosító infrastruktúrát összekapcsolni, a hiányzó elemet megépíteni – mondta Fellegi Tamás.

Ajánlott tartalom

Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.