Japán – a földrengés által okozott legjelentősebb veszteségek

A Japán északkeleti partvidékét megrázó, 8,9-es erősségű földrengés és az általa kiváltott szökőár jelentős emberi és anyagi veszteséget okozott Mijagi, Fukusima, Csiba, Ivate és Tokió prefektúrákban.

A földmozgás Mijagi prefektúra magasságában, a parttól 125 kilométerre keletre, Tokiótól pedig 400 kilométerre északkeletre, tíz kilométeres mélységben következett be helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint reggel 6 óra 46 perckor). A tizenkét nagy utórengés közül hét ereje elérte a 6,3-as fokozatot.
Közel fél nappal a valaha mért legerősebb japán földmozgás után a hatóságok ideiglenes veszteséglistája szerint legalább 330 ember vesztette életét, 531 ember eltűnt, és 627 ember megsérült. A Kyodo japán hírügynökség legalább ezer halottról számolt be. Az eddig ismertté vált legfontosabb események:
– Mijagi prefektúra székhelyén, Szendai városban 200-300 embert találtak holtan egy strandon. A rendőrség szerint mintegy 1200 otthont sodorhatott el a szökőár tíz méter magas hulláma.
– Fukusima prefektúrában átszakadt egy víztározó gátja, és a víz elsöpörte a környék házait. Meg nem határozott számú lakos eltűnt a katasztrófa következtében.
– Mijagi prefektúrában Isinomaki kikötőjéből a szökőár elsodort egy hajót, fedélzetén mintegy száz emberrel. A hajónak nyoma veszett.
– Két személyvonatot is elsöpört a cunami, az egyiket Mijagi, a másikat Ivate prefektúrában. Egyelőre nem tudni, hogy hány utas volt a vonatokon.
– Tokió körzetében kigyulladt egy olajfinomító.
– Tokió központjában beomlott egy épület teteje, ahol egy ünnepség keretében hatszáz diák vette át diplomáját. Többen megsérültek.
– A földrengés epicentrumához legközelebb eső vidéki területeken házakat temetett el sárlavina, más házak pedig leégtek.

– A földrengés epicentrumához közeli prefektúrákban automatikusan leállították az atomerőművek reaktorait. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése szerint ezt a vészintézkedést “teljes biztonságban” hajtották végre.
Fukusima prefektúrában, a Tokiótól mintegy 240 kilométerre északra fekvő Fukusima 1 atomerőmű környékén vészhelyzetet hirdettek ki, és elrendelték a környék mintegy hatezer lakosának kitelepítését.
Mijagi prefektúrában az onagavai atomerőmű egyik turbinájában kisebb tűz keletkezett, de a hatóságok szerint azt eloltották.
– Az ország északkeleti részén 4,4 millió háztartásban nincs áram.
– Minden keleti prefektúrában leállították a vasúti, légi és közúti közlekedést, ami különösen súlyosan érinti Tokiót, ahol munkavállalóik milliói nem tudtak hazamenni.
– Szendai repülőterének kifutópályáját elöntötte a víz.
– A japán önvédelmi erők (hadsereg) Szendai közelében fekvő micusimai támaszpontja szinte teljes egészében víz alá került.

Ajánlott tartalom

A használt mobiltelefonokból értékes anyagok nyerhetők ki

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az Elő a telóval elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban - mondta Áder János volt köztársasági elnök az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában, pénteken.