Nagy a baj a japán élelmiszerekkel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett hétfőn, hogy a japán élelmiszerekben talált sugárszennyezés sokkal súlyosabb problémát jelent a korábban gondoltaknál.

Petar Cordingley, a WHO regionális kirendeltségének illetékese úgy fogalmazott, hogy a helyzet sokkal súlyosabb annál, mint eleinte hitték, amikor úgy ítélték meg, hogy a sugárszennyezettség problémája a balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű 20-30 kilométeres körzetére korlátozódik. A sugárfertőzött japán zöldségek, a szennyezett tej és víz már aggodalmakat okoz más térségbeli országokban is. Hétfői hírügynökségi jelentések szerint a pekingi bevásárlóközpontokban például jelentősek csökkent a japán élelmiszerek iránti kereslet.

3700 tonna víz ment el hűtésre
Csak a hármas reaktor túlhevilésének megakadályozására 3700 tonna vizet használtak fel eddig a mentőalakulatok. A hűtéshez helikoptereket és tűzoltóautókat használtak eddig. Most érkezett meg a térségbe az a német gyártmányú, eredetileg betonozásra használt jármű, amelynek 50 méter magasra kinyújtható karjával itt vizet locsolnak majd felülről a hűtés nélkül maradt reaktorra.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.