Tanulmány: a halakból származó higany nem növeli a szívkockázatot

A lábujjak körmeiben lévő mérgező anyagok szintjét mérték vizsgálataikban amerikai kutatók, és megállapították, hogy a halakból a szervezetbe jutott higany nem növeli a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.

Egészségügyi szakemberek régóta ajánlják az embereknek, hogy egyenek több halat egészségük fenntartása érdekében. Az utóbbi időben azonban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy egyes halfajtákban, például a kardhalban túl nagy mennyiségű mérgező higanyvegyület halmozódott fel, amely az emberi szervezetbe jutva káros lehet.
Egy most közzétett tanulmány szerzői nem hagyatkoztak arra, hogy a felmérésbe bevont emberek bemondása alapján becsüljék meg az elfogyasztott hal mennyiségét, ehelyett a lábujjak levágott körmét gyűjtötték össze, és elemezték a minták higanytartalmát. A kutatást Dariush Mozaffarian, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának kardiológusa vezette, a tanulmány a The New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi szakfolyóirat legfrissebb, csütörtökön megjelent számában látott napvilágot.

Az elemzéshez két korábbi tanulmány adatait használták fel, amelyekbe összesen 174 ezer egészségügyi szakdolgozót (orvosokat, ápolókat és más szakembereket) vontak be. A résztvevők egy része beküldte a levágott lábujjköröm-darabkáit, amikor évtizedekkel ezelőtt elkezdődött a nagyszabású felmérés. Mivel a köröm lassan és különböző sebességgel növekszik, analízise pontosabb képet ad a hosszú távú higanyfelhalmozásról, ezen túlmenően begyűjtése és tárolása is egyszerű.

Az átlagosan 11 éves követési idő alatt 3500 résztvevő szenvedett el szélütést vagy alakult ki nála szívbetegség. Az ő adataikat a kutatók ugyanilyen számú egészséges ember értékeivel vetették össze. Az elemzés eredménye azt mutatta, hogy a szívbetegségek és a szélütés előfordulási gyakorisága nem függött össze a felhalmozódott higany mennyiségével. Ez a megállapítás még viszonylag magas – az ajánlottnál kétszer magasabb – körömhiganyszint esetén is érvényes maradt.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.