Rekultivációs program a Közép-Duna Vidékén

Hat településen teljesen, további 29 hulladéklerakó esetében pedig részben elkészültek azok a rekultivációs munkálatok, amelyeket pályázati pénzből finanszíroz a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás; jelenleg 5 településen folyik a munka, s a közeljövőben további 11 településen kezdődik meg.

A 169 település összefogásával létrejött társulás keddi közleménye szerint több mint 7,7 milliárd forint támogatást nyert “A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című pályázaton a térségben található 83 hulladéklerakó rekultivációs tevékenységének elvégzésére. A rekultiváció megvalósításának összköltségét 85 százalékban az EU, 15 százalékban a magyar költségvetés biztosítja.  A rekultivációs terveknek és engedélyeknek megfelelően 12 hulladéklerakót teljesen felszámolnak, a hulladéktól megtisztított területet a tereprendezés után humuszban gazdag termőtalajjal terítik le, majd növényzettel telepítik be. A többit a hulladék biztonságos áthalmozása és a tereprendezés után végleges, vagy átmeneti rétegrend szerinti lefedéssel látják el, majd monitoring rendszert építenek ki, és a továbbiakban megtörténik a tájba illesztésük. A rekultiválandó hulladéklerakók teljes területe 1.386.497 négyzetméter. A kivitelezési munkálatok 2009 őszén kezdődtek meg, és a projekt teljes befejezése 2012 első felében várható.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.