Tyúktollból is készülhet környezetbarát műanyag

Az évente millió tonnaszámra kidobott tyúktollat műanyagok előállítására is fel lehetne használni – közölték amerikai kutatók az Amerikai Kémiai Társaság találkozóján.

Yiqi Yang, a Nebraskai Egyetem kutatója a tyúktollat felépítő rostokból álmodta meg az újszerű műanyagot. Ellentétben a korábbi elképzelésekkel, amelyeknél a toll fő alkotóeleme, a keratin csupán adalékként szerepelt az összetett műanyag előállításánál, az új változatban a végtermék tömegének felét teszi ki, ami azt eredményezi, hogy a műanyag létrehozásához jóval kevesebb kőolajszármazék – polietilén, polipropilén – szükséges.  Az elképzelés azért forradalmi, mert a tollból polietilén- és polipropilénszerű anyagot állít elő – magyarázta a kutató a BBC News-nak hozzáfűzve, hogy a műanyag így könnyebben lebomlik, és előállítása is fenntarthatóbb lehet. Yang a feltárt tyúktollhoz metilakrilátot adott, az így nyert műanyagból pedig vékony rétegeket állított elő. Ezek a rétegek keményebbnek bizonyultak, mint a hasonló, más biológiai eredetű hulladékból készült vegyületek. Meghatározó előnyük pedig Yang szerint az, hogy az utóbbiakhoz képest sokkal inkább ellenállnak a víznek. Renko Akkerman, a holland Thermoplastic Composite Research Centre kutatóintézet műszaki igazgatója jó ötletnek tartja a tollból előállított műanyagot, ugyanakkor úgy véli, hogy nyereségességét, gyakorlati alkalmazhatóságát csak nagyobb mennyiség előállításával lehet megállapítani.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.