Megvan mi fogja vissza a zöld gazdásági bummot

Visszafoghatja a zöld gazdaság növekedését, hosszú távon pedig a források kimerüléséhez vezethet a fémek alacsony újrahasznosítási rátája – figyelmeztet az ENSZ friss tanulmányában.

A világszervezet környezetvédelmi programjának (UNEP) jelentése szerint globálisan a vizsgált mintegy hatvan fém kevesebb mint harmadát hasznosítják újra legalább ötven százalékban. Viszonylag magas – 70-90 százalékos – az ólom, a vas, az acél és az ékszerészetben használt arany és ezüst újrahasznosítása, 15 százalék alatti viszont az elektronikában igénybe vett aranyé és ezüstté, más fémeknél – indium, tellúr, szelén, lantán – pedig gyakorlatilag nem létezik. “Sok fém újrahasznosítási rátája csüggesztően alacsony; úgy tűnik, hogy az újrahasznosító társadalom nem több távoli reménynél … Különösen igaz ez számos olyan speciális fémre, amely kulcsfontosságú új technológiák nélkülözhetetlen alapanyagát képezi” – fogalmaznak a Brüsszelben megrendezett európai zöld héten bemutatott tanulmány szerzői. Mint Jacqueline McGlade, a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség vezetője rámutatott: a legtöbb tiszta technológia – így például a hibrid autók vagy a szélturbinákban található mágnesek – olyan fémeket igényel, amelyeket alig hasznosítanak újra. Achim Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a fémek újrahasznosítása becslések szerint 2-10-szer energiahatékonyabb, mint az ércekből való kiolvasztásuk.

Ajánlott tartalom

Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.