Eltévedt fehér gólyákat lőttek le Máltán

Több gólyát is kilőttek abból a rekordnagyságú fehér gólya csapatból, amely a napokban – vélhetően tévedésből – vonult át Máltán.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint Málta nem érinti a gólyák vonulási útvonalát, így vélhetően eltévedt madarakat – egy mintegy 240 példányból álló csapatot – láttak a megfigyelők. Helyi vadászok több gólyát is kilőttek az éjszakázó helyet kereső csapatból. A BirdLife Málta honlapján közölt információk szerint legalább hat madarat lelőttek, és több sérült egyedet is megfigyeltek repülés közben. A gólyák általában a főbb tengerszorosok – Gibraltár, Boszporusz, Messinai-szoros – felett haladnak át. A csapat valószínűleg heves szelek következtében tévedhetett el, és próbált vonulni Európa felé. A fehér gólya az Európai Unió 1979. évi Madárvédelmi irányelvének értelmében közösségi jelentőségű védett madárfaj. A máltai kormány az illegális vadászat visszaszorítása érdekében szigorú szankciókat vezet be a napokban. A radikális szabályozás új mérföldkövet jelent az illegálisan vadászott madárfajok és a törvénytelen vadászati módszerek visszaszorítása terén. A kormányzat ugyanakkor engedményeket is tett a vadászoknak: az idei tavaszi idényben újra engedélyezték a fürj és a vadgerle vadászatát a szigetországban. A tavaszi vadászat az EU Madárvédelmi irányelve alapján az egész unióban tilos, ennek megszegése miatt Málta ellen már korábban eljárást indított az unió.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.