Indonézia az új partnerünk megújuló energia fejlesztésben

Magyarország és Indonézia között jelentős vállalati együttműködések állnak küszöbön az energetika területén, mind a hagyományos energiaiparban, mind a megújuló energiák fejlesztése tekintetében – mondta Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár szerdán a kormany.hu-nak a magyar – indonéz gazdasági együttműködési kormányközi vegyes bizottság (GVB) ülése után.

Becsey Zsolt emlékeztetett: 2008-ban, a gazdasági válság közepén volt a vegyes bizottság legutóbbi ülése, “azóta konstatáltuk, hogy újra növekszik a gazdasági forgalom, ráadásul magyar aktívummal. Ugyanakkor megállapítottuk, hogy mind a két államnak a nemzeti vállalatok exportját kell erőltetni”. Az indonéz fél nagy hangsúlyt fektet a turisztikai befektetésekre, a Magyarország pedig a magyar technológia-importot helyezi előtérbe – ismertette Becsey Zsolt. Hozzáfűzte: az oktatási együttműködés kapcsán is számos előrelépés született, van olyan egyetem, amely hamarosan megállapodást ír alá indonéz partnerével. Magyarország felajánlotta, hogy a repülőgépiparban is kooperáljon a két állam – tájékoztatott az államtitkár. Becsey Zsolt kiemelte: a kötött segélyprogramokkal kapcsolatban is megállapodás született. Az előző 10 millió dolláros kötött segélyprogram lejárt, ennek a megújítását kérte Indonézia, amelyet Magyarország felül fog vizsgálni.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.