Súlyos aggodalmának adott hangot a hétfői kettes fokozatú paksi atomerőművi üzemzavarral kapcsolatban a Greenpeace környezetvédelmi szervezet.

A Greenpeace aggódik a hétfői paksi baleset miatt

Súlyos aggodalmának adott hangot a hétfői kettes fokozatú paksi atomerőművi üzemzavarral kapcsolatban a Greenpeace környezetvédelmi szervezet.

Az ismételten késői tájékoztatás, illetve az emberi mulasztás okozta baleset újból felveti a kérdést, hogy valóban biztonságos-e az ország legnagyobb erőműve – közölte a zöld szervezet szerdán az MTI-vel.Hangsúlyozzák: az üzemzavar újabb bizonyíték arra, hogy a nukleáris energia használata nem biztonságos, és egy atomerőműben bekövetkezett esetleges baleset soha nem látott következményekkel járhat. A nukleáris biztonság kérdésének vizsgálatakor nem szabad elfeledkezni az emberi tényezőkről sem, amely még akkor is veszélyforrást jelenthet, ha egyébként technikailag minden rendben van az atomerőműben – fűzik hozzá.

A Greenpeace tájékoztatásában emlékeztet a 2003-as paksi üzemzavarra, amelyben egy balesetet először szintén kettes, majd később hármas fokozatba sorolták a nemzetközi nukleáris eseményskálán. A Paksi Atomerőmű közleményében ugyan az áll, hogy ezúttal radioaktív kibocsátás nem történt, azonban eddig mégsem tisztázott teljesen, hogy az elszakadt mérőlánc milyen mértékben sugárzó – olvasható a szervezet közleményében.A szervezet szerint Magyarország nincs rákényszerülve az atomenergiához hasonló veszélyes energiaforrásokra, mivel már léteznek olyan – megújuló energiákon és energiahatékonyságon – alapuló alternatívák, amelyek hosszútávon fenntartható megoldást nyújthatnak az ország energiaellátására.

Mittler István, az atomerőmű kommunikációs vezetője kedden arról adott tájékoztatást, hogy a paksi atomerőmű 4–es blokkjának karbantartása alatt egy felaktiválódott mérőlánc esett a csarnok padozatára, de személyi sérülés, illetve radioaktív kibocsátás nem történt.Az atomerőműben érvényes dózis határértékekkel kapcsolatban Mittler István elmondta, hogy folyamatos munkavégzés mellett a heti dózis korlát 1 mSv (millisievert), míg az atomerőműben dolgozók éves dóziskorlátja személyenként 20 mSv. Az erőmű keddi tájékoztatása szerint a mérőlánc egyméteres körzetében mért sugárzás meghaladta az 50 mSv/óra értéket. A kommunikációs vezető ugyanakkor hozzátette: a sugárzási érték jelenleg nem lépi át a megengedett határokat a reaktorcsarnokban.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 1990-ben dolgozta ki a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálát (INES), amelynek célja a lakosság és a sajtó közérthető tájékoztatásának segítése. Az Országos Atomenergia Hivatal honlapja szerint kettes besorolás alá esnek azok a műszaki üzemzavarok, vagy rendellenességek, amelyek ugyan közvetlenül vagy azonnal nem befolyásolták az erőmű biztonságát, de a biztonsági intézkedések újraértékeléséhez vezethetnek.

A Paksi Atomerőmű Zrt. év elején közreadott összegzése szerint 2001-ben három, 2002-ben és 2003-ban négy-négy úgynevezett INES esemény történt. 2004-ben két ilyent regisztráltak, 2005-ben és 2006-ban egyet-egyet, míg 2007-ben egyet sem. Legutóbb 2008 júliusában történt kisebb rendellenesség, amely egyes besorolást kapott az eseményskálán.

Ajánlott tartalom

46 ezer fát ültettek el eddig a fásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.