Tíz fokos lehűlés és viharos szél jön

Szombat-vasárnap már nem lesz strandidő az országban, addig viszont a nagyon erős UV sugárzástól kell tartani.

A mai napon még igen kellemes, igazi nyári időre számíthatunk. A szikrázó napsütés mellett inkább csak északon növekedhet meg a felhőzet és inkább csak ott lehet elvétve zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül. Főleg délkeleten már 30 fokos hőség is lehet. Kiváló idő ígérkezik strandolásra, a Balaton 22, a Velencei-tó 23 fok körüli.
Pénteken azonban már egy hidegfront közelítheti meg hazánk térségét, melynek hatására főleg az északi megyékben, valamint a Dunántúlon valószínű zápor, zivatar. Igaz, pénteken a hőmérséklet még tovább emelkedik, néhol már 30 fok feletti értékek is lehetnek. Az északnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

 
Szombaton eleinte kevés felhő lesz az égen, majd északnyugat felől – egy hidegfront hatására – erősen megnövekszik a felhőzet és záporok, zivatarok alakulnak ki, főleg keleten zivatarláncolat is lehet felhőszakadással és jégesővel. Eleinte a délnyugati, majd az északnyugati szél fokozódik viharossá. Vasárnap már kifejezetten hűvös, szeles időre van kilátás, a hőmérséklet csúcsértéke 19 fok körül mozog majd. Amíg marad a meleg idő, addig az erős UV sugárzástól kell tartani. Az ország szinte teljes területén 7,5-ös, riasztási határérték körüli érték is várható csütörtökön. Ilyen sugárzási szint esetében a szakemberek szerint délelőtt 11 és délután három óra között nem tanácsos napozni, a fényvédő krém használata pedig a jelzett időtartamon túl is indokolt.A szolgálat szerdán arra figyelmeztetett, hogy csütörtökön a sugárzás szintje elérheti a riasztási határértéket. Ekkor normál bőrtípusnál már 17 percnyi napon tartózkodás is bőrpírt okozhat.

Ajánlott tartalom

A használt mobiltelefonokból értékes anyagok nyerhetők ki

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az Elő a telóval elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban - mondta Áder János volt köztársasági elnök az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában, pénteken.