Emberi hamvak, mint újrahasznosítható anyag?

Weiki Somers, a holland tervező valami új megújuló építőanyaggal próbálkozik – az emberi hamvakkal.

A Grand Hornu Images galéria „In Progress” elnevezésű kiállítására egy 3D nyomtató segítségét kérte az emberi hamvakból létrehozott művészethez. Somers három tárgyat készített – egy kenyérpirítót, egy mini porszívót és egy mérleget -, mivel a kiállítás célja az volt, hogy a művészek újragondolják a „haladás” ötletét. A kísértő darabok valamilyen módon azt a kérdést tették fel, „hogyan kerülhetünk közelebbi kapcsolatba tárgyainkkal, a fogyasztói kultúrából elmozdulva?”. A művész projektben kinyilatkoztatott állítása – aminek címe “consumer or conserve” – láthatóan a véget nem érő fogyasztási szükségleteinkről szól, valamint a tárgyak jelentésétől és hatásától való eltávolodásunkról. És mi az, amihez még hasonlóan ragaszkodunk? Szeretteink hamvaihoz. Talán ha ezekből a hamvakból hasznos termékeket készítünk, mint egy szék, egy pirító vagy egy porszívó, akkor ez felhívná a figyelmünket a tárgyak megtartására is.

hamvak
 A kiállított darabok emellett a 16. és 17. századi Vanitas csendélet festészetre emlékeztetnek, ahol mindig egy csipetnyi emberi jelenlét volt felfedezhető. A “consumer or conserve” kenyérpirító tetején egy madár áll, és hátán egy halott madár fekszik, közel a konnektoros csatlakozójához. A madaraknak a célja a múló örömök, a haszontalan élet , és a biztos halál bemutatása. Tehát a halál után miért ne használnánk fel holttesteinket? Valószínűleg ez az egyik legkreatívabb és „legfurcsább” anyagfelhasználás, amiről eddig hallhattunk.

egy "remekmű"

újabb "remekmű"

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.