Illegális hulladékszállítmányok felderítésére közös ellenőrzést tart a magyar és szlovén hatóság csütörtökön a Rédics-Dolga vas határátkelőnél - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az MTI-vel.

Magyar-szlovén akció az illegális hulladékszállítmányok kiszűrésére

Illegális hulladékszállítmányok felderítésére közös ellenőrzést tart a magyar és szlovén hatóság csütörtökön a Rédics-Dolga vas határátkelőnél – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az MTI-vel.

A zöldtárca közleményében kifejti: az országok közötti együttműködés során a határt átlépő, hulladékot szállító tehergépkocsik beazonosítását, illetve ellenőrzését végzik. Az osztrák hatóságokkal tavaly októberben, a román szervekkel pedig idén februárban tartottak közös, határ menti ellenőrzést – ismerteti a közlemény.

A szaktárca tájékoztatása szerint a hatóságok a korábbi akciók során a hulladékszállítmányok mintegy 80 százalékánál tártak fel főleg adminisztrációs hiányosságokat, és 200 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabtak.

Az ellenőrzésben az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF), illetve a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) is részt vesz. A két szervezet a német szemét korábbi illegális behozatalához hasonló esetek megelőzése érdekében kötött megállapodást tavaly.

Ajánlott tartalom

46 ezer fát ültettek el eddig a fásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.