Bioüzemanyag miatt nőnek az élelmiszerárak?

A megnövekedett bioüzemanyag-igény magasabb élelmiszerárakat hozott magával Amerikában, és egyelőre nincs jel arra, hogy a folyamat két éven belül megváltozna.

A Purdue Egyetem kutatói tanulmányukban fejtették ki a jelenlegi trendet írja a kitekinto.hu. A kukorica-etanol előállítása miatt óriási mértékben megnőtt a kukorica iránti kereslet, ami érthető módon felhajtotta a gabonaárakat. A kereslet kielégítése végett már az eredetileg más gabonát termelő gazdák is átváltottak kukoricára. Azonban lehetséges, hogy még ez is kevés lesz. Ebben az évben fordult elő először, hogy az etanol-finomítók több kukoricát vettek, mint az állattenyésztők. 2005-től pedig elérkeztünk odáig, hogy az egész kukoricatermés 40%-át etanol előállításra használják fel. A bioüzemanyag-gyártás a virágkorát éli, ami főleg a kormány azon döntésének köszönhető, hogy évi 6,7 milliárd dollárral támogatja a termelőket. Ez nem meglepő módon a zabpelyhet, és egyéb gabonaféléket piacra dobó vállalatokat hozza leginkább nehéz helyzetbe. “Feleslegesen futtatjuk fel az árakat. Ha a kukoricáé nő, akkor a búzáé is emelkedni fog. Ezek mind összefüggnek egymással” – nyilatkozta a The Guardiannak Ken Powell a Genaral Mills igazgatója. Majd hozzátette, hogy 30-40 százalékkal nőttek az árak a tavalyihoz képest. Wallace Tyner a tanulmány egyik szerzője szerint a kukorica szűkös kínálata miatt még akkor sincs remény az árcsökkenésre, ha az etanol gyártása stagnálna.

Ajánlott tartalom

5. helyen zárt a HUMDA Lab az Abu Dhabi Autonomous Racing League önvezető autóversenyen

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó kutatóintézet, a HUMDA Lab csapata fantasztikus eredménnyel, 5. helyen zárt az április 27-i Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL) önvezető formulaautós versenyen, amelyen világszinten is elismert egyetemek és kutatóközpontok csapatai indultak. Az izgalmas viadalt a müncheni műszaki egyetem csapata, a TUM Motorsport Team nyerte.