Átmeneti lehűlés után visszatér a nyár

Átmenetileg lehűlés következik, de a jövő hét végére ismét visszatér a nyár.

A friss prognózis alapján hétfőn az ország nagy részén még nyári meleg lesz, északnyugaton lehet hűvösebb az érkező hidegfront hatására. Ez a front kedden éri el a keleti területeket, az ország középső területén szelesebb időre lehet számítani, míg a délnyugati és északkeleti országrészekben jelentősebb csapadékot okozhat. A hőmérséklet 30 fokról 23 körüli értékre süllyed. Csonka Tamás szerint ez az átlagosnál hűvösebb idő szerdáig tart, utána látványos újbóli melegedésre van kilátás. A jövő hét végére napos, 29 fok körüli hőmérsékletre lehet számítani.

Ajánlott tartalom

Az aszály vagy a belvíz veszélyeinek előrejelzésében is segíthet a HUN-REN ATK kutatói által kifejlesztett talajhidrológiai adatbázis

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (HUN-REN ATK TAKI) kutatói elkészítették a HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0 verzióját, amely új lehetőségeket nyújt országos léptékű környezeti problémák ‒ többek között az aszály, a belvíz és a vízmegtartás ‒ elemzésére irányuló kutatások számára. Munkájukat a Science of The Total Environment folyóiratban publikálták, open access formában.