10 milliárdért építenek alagutat

Nem tűnik egy egyszerű vállalkozásnak, de az orosz kormány zöld utat adott a vasút felépítésére Szibéria és Alaszka között.

Ez a masszív alagút (kétszer olyan hosszú lesz mint a csalagút) átszeli majd a Bering- szorost. Az alagút célja, hogy ellássa Észak-Amerikát nyersanyagokkal Szibériából, és ez lehetne a kulcs, a megújítható energiával működtetett adatátvitel fejlesztésében. Az ötlet nem új, ugyanis II. Nicholas cár már elképzelte a vasutat és az alagutat 1905-ben. Ázsia és Amerika gazdaságának is jót tenne, ugyanis egy hatékony kapocs lenne, amin nem csak nyersanyagokat, hanem kábeleket, és adatátviteli vonalakat biztosítana a két kontinens között. A 105 km hosszú alagút két sziget alatt fog elhaladni a Bering- szoroson keresztül. Az alagút tervezett költsége 10-12 milliárd dollár lesz, ami összeköti az amerikai és ázsiai kontinenst.

 
A nagy sebességű vasút és alagút egy privát partneri kapcsolat lenne a két kontinens között. Évente 100 millió tonna rakományt tudnának oda-vissza szállítani az eddig ismert leghatékonyabb szállítási módon. Vízerőművek és szélerőművek biztosítanák a szükséges energiát. Az alagutat magát 15 évbe telne megépíteni, míg a vasúti és az energia ellátó hálózat még több időbe telne.  Ha megépülne, mindenképpen megváltoztatná az eddigi szállítási rendszert.

alaszka

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.