Az ember, aki kimondta: a klímaváltozás létezik

„Gore volt az első politikus aki felfogta, hogy milyen komoly probléma a klímaváltozás, és kiállt a káros gázkibocsátások csökkentése mellett.” – The Concord Monitor

Cikksorozatunk első részében már foglalkoztunk Al Gore politikai munkásságával és a klímavédelem iránti elköteleződésével. Ennek a folytatását olvashatják most. Gore 1976 óta foglalkozik a környezeti problémákkal. Friss kongresszusi képviselőként ő tartotta az első kongresszusi meghallgatást a klímaváltozásról, valamint szponzorált meghallgatásokat a mérgező hulladékokról, valamint a globális felmelegedésről. A 80-as években folyamatosan tartott beszédeket a környezetvédelemről, és a környezetet veszélyeztető problémákról. Ezek után ő lett az egyik Atari Demokrata, később Zöld Demokrata, amiért úgy látta a tiszta levegő, tiszta víz, és a globális felmelegedés problémáját, hogy a jövőben ezek megoldása kulcsfontosságú győzelmeket hozhat a demokrata pártnak.
Az alelnöksége alatt, 93-től 2001-ig, szinte minden környezethez kapcsolódó kezdeményezésben részt vett.

 

GLOBE Program
Al Gore 94-ben, a Föld napján, elindította a GLOBE Programot, mely az általános iskolákban hivatott promótálni a tudományok tanítását és tanulását, valamint a környezetvédelem fontosságát. Mára már 111 országban működik a program, nagy sikerrel.

 

We Can Solve It
Gore, és az Aliance for Climate Protection elindította a We Can Solve It programot, mely egy interneten alapuló kezdeményezés, amely a tv-ben hirdeti a klímaváltozás problémáját, és petíciót indított, hogy a sajtó is komolyan vegye a problémát. Annak ellenére, hogy az elején csak Amerikát célozták meg, mára már nemzetközi lett, és a petíciót több mint 1 millióan írták alá.

 

Repower America
2008 július 28.-án Gore, a beszédében azt mondta, hogy Amerikának a következő 10 év alatt az energiát megújuló energiából kellene előállítania, mint nap-, vagy szélenergiából. Az Alliance for Climate Protection elindította a Repower America programot, hogy promótálják Gore célját. A beszédében Gore kifejtette, hogy aggasztó az a tény, hogy mennyire függ az USA az olajtól, és hogy mennyire nem hajlandó ezen változtatni. Szerinte ez az oka az ország 3 krízisének, a környezetinek, a gazdaságinak, és az állambiztonságinak.

Kellemetlen Igazság
Gore volt a főszereplő a 2006-ban készült dokumentumfilmben, a Kellemetlen Igazságban. A film, a globális felmelegedés bizonyítékait mutatja be, és a következményeket, ha az emberek nem tesznek sürgősen valamit a probléma megoldásának érdekében. Ez a film lett a 4. legtöbb pénzt hozó dokumentumfilm Amerikában. Az Oscar-díjátadó estéjén sokan azt gondolták, hogy Gore bejelenti a 2008-as választáson való indulását, de ez nem történt meg. Miután a film megnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, Gore  következőt mondta, amikor a rendező, Davis Guggenheim felhívta a színpadra. „ Amerikai társaim, és mindenki a világon, meg kell oldanunk a klímaváltozás problémáját. Ez nem egy politikai probléma, hanem egy erkölcsi probléma. Mindenünk megvan hozzá, hogy elkezdjük, kivéve az akarást. Bár ez egy megújítható energia, szóval újítsuk meg.
A film előzetese:

 

Al Gore a 2007-es Oscar-díjátadón:

 

 

Live Earth
2008 július 7.-én koncerteket tartottak a világ minden részén, annak érdekében, hogy felnyissák az emberek szemét a klímaváltozást illetően. Az esemény Gore és Kevin Wall ötlete volt. Gore nem fogja feladni, amíg az emberek rá nem jönnek arra, hogy a klímaváltozás igenis valós probléma. Emiatt indította el a Climate Projectet 2006-ben, hogy feltárja az igazságot a környezetet fenyegető veszélyekről. 2011 szeptember 14.-én, A Climate Reality nevű rendezvény keretein belül ezt meg is tette. Erről bővebben az Al Gore sztori harmadik, befejező részében olvashatnak.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.

Nincs hozzászólás

  1. Persze hogy létezik! Amióta létrejött azóta változik. Ha ezért valamiféle díjat lehet érte kapni akkor Én is kérek!- kettőt!

    A magyarázata egyszerűen baromság.