Európa legnagyobb bioetanol gyára hazánkban épül

Ötvenmilliárdos amerikai-ír beruházás előkészítése zajlik Mohácson, ahol a tervek szerint a kontinens legnagyobb bioetanol gyára fog működni 2014-től.

Mohácson már hozzákezdtek a településen tervezett új nagy szabású bioetanol-üzem megvalósításának előkészítéséhez, az engedélyek beszerzése várhatóan egy évig tart – közölte a baranyai város polgármestere, Szekó József. Az amerikai-ír beruházás beruházás értéke ötvenmilliárd forint, termelés a tervek szerint 2014-ben indulna írja a mr1-kossuth.hu. Amennyiben elkészül, ez az üzem lehet Európa legnagyobb bioetanol előállítója. „Kétszázezer köbméter bioetanolt állít elő, amelyhez ötszázötven-hatszázezer tonna kukoricát használ fel” – mondta a gyár tervezett kapacitásáról a politikus. Mohács önkormányzata mindenben támogatja a beruházást, és negyven hektárnyi területet is biztosít az üzem számára. Szekó József szerint a város ipari parkja megfelel a célnak, valamint vannak a projekthez szükséges kikötő területeik is.

 
Az építkezés során több száz embernek jut majd munka, az üzemben pedig hetvenöten dolgozhatnak – tette hozzá a polgármester. Az önkormányzati vezető elmondta még, Mohács számára a foglalkoztatás bővítése nagyon fontos, akárcsak az, hogy az új gyár középiskolai és felsőfokú végzettségű informatikusoknak, mérnököknek ad munkalehetőséget. További előny a városnak, hogy a helyi bioetanol-gyártás beindulásáa után Mohács megduplázhatja az iparűzési adó bevételét. Az üzemben a tervek szerint a legkorszerűbb, környezetbarát technológiát alkalmaznák, az alapanyagot pedig Mohács száz kilométeres körzetéből szereznék be. A bioetanol kifejezés olyan, nagyrészt etil-alkoholból (etanolból) álló üzemanyagot jelent, melyet biológiailag megújuló energiaforrások, vagyis növények felhasználásával nyernek.

Ajánlott tartalom

Napelem: az energiatárolás egyszerű formáját hozza el egy új fejlesztés

Egy otthoni akkumulátoros rendszer segítségével sokkal rugalmasabbá válik az áram felhasználása.

Nincs hozzászólás

  1. És amikorra felépül, majd csak ráteszik megfelelő nagyságú jövedéki adót..